Comisia Europeană le-a cerut miercuri, 11 septembrie, guvernelor statelor membre ale UE să trimită „fără întârziere” versiunea finală a planurilor lor energetice şi climatice. Multe dintre țările luate în vizor de autoritatea europeană au de-a face cu anumite contexte tensionate, însă instituția mizează pe așa-zisul „pas cheie” în obiectivul blocului comunitar de a atinge ţinta reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră fixată pentru anul 2030.
Mai puțin de jumătate din state au trimis planurile către Comisia Europeană
Potrivit EFE, mai puțin de jumătate din state au trimis planurile respective. Este vorba despre 10 state: Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda şi Suedia. Restul de 17 state membre nu au trimis încă acest plan.
În acest context, autoritatea europeană a reacționat și transmis un avertisment. Instituția îndeamnă statele membre restante „să transmită planurile lor fără întârziere pentru a permite o analiză rapidă şi cuprinzătoare la nivel european”.
Comisarul european responsabil cu acest portofoliu a lansat un avertisment pentru statele membre
Comisarul european responsabil cu acest portofoliu, Kadri Simson, a lansat un avertisment pentru statele membre în raportul privind starea energiei.
„Comisia îndeamnă statele membre restante să transmită planurile lor fără întârziere pentru a permite o analiză rapidă şi cuprinzătoare la nivel european, constituind în acelaşi timp o platformă solidă pentru a aborda obstacolele, a dezbate cele mai bune practici şi a îmbunătăţi coordonarea regională şi pentru a permite implementare rapidă şi robustă a obiectivelor noastre pentru anul 2030”, a spus Kadri Simson.
Bruxelles-ul avertizează că guvernele statelor membre trebuie să-şi intensifice eforturile
Bruxelles-ul le reaminteşte guvernelor statelor membre că „trebuie să-şi intensifice eforturile”. În opinia autorității europene, astfel de planuri vor „garanta un nivel suficient de ambiţie” şi vor asigura că UE ar fi „pe drumul cel bun” în ce priveşte atingerea obiectivelor climatice.
Comisia Europeană este de părere și că eforturile actuale ar fi încă „insuficientă pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030” faţă de nivelul anului 1990.
ONU a insistat lan rândul ei asupra acestor planuri
Potrivit sursei menționate, analiza efectuată de autoritatea europeană estimează că implementarea ordinelor ar conduce la o presupusă scădere a emisiilor de CO2 cu 51%. S-ar întâmpla până la sfârşitul acestui deceniu.
Amintim că Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) va organiza în noiembrie următoarea sa conferinţă COP29 privind clima în Azerbaidjan. La rândul ei, aceasta a insistat de mai multe ori asupra planurilor respective.