Devine obligatoriu în România și-n restul statele din UE! Noua regulă se aplică mâine, 1 septembrie 2024, pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană (UE).
De la 1 septembrie, apar noi restricții privind transportul lichidelor pe aeroporturile din UE
Începând cu 1 septembrie 2024, conform unei decizii recente a Comisiei Europene (CE), vor exista restricții temporare privind transportul lichidelor, aerosolilor și gelurilor. În fiecare recipient nu pot fi mai mult de 100 ml, dar nu va mai fi necesar să le pui într-o pungă de plastic transparentă și resigilabilă de 1 litru.
În plus, la controlul de securitate, nu va mai trebui să scoți laptopurile și alte aparate electronice mari din bagajul de mână.
Aceste schimbări se aplică în toate aeroporturile din Uniunea Europeană (UE) care folosesc echipamente de detectare a explozibililor standard C3. Motivul pentru aceste restricții este că echipamentele de securitate C3 vor fi actualizate pentru a funcționa mai bine.
„Recipientele pentru lichide, aerosoli şi geluri de maxim 100 ml nu trebuie să fie introduse în pungă de plastic transparentă resigilabilă, cu capacitatea de maxim 1 litru. Aceste restricţii vin ca urmare a Deciziei Comisiei Europene 2024/2109 respectiv a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2024/2108 al Comisiei de modificare a Regulamentului (UE) 2015/1998 şi se aplică tuturor aeroporturilor din UE care folosesc echipamente de detecţie a explozibililor în bagajele de mână (EDSCB) standard C3.
Impunerea acestor restricţii temporare este determinată de necesitatea revizuirii unor configuraţii tehnice la echipamentele de securitate standard C3 în vederea îmbunătăţirii performanţelor acestora”, au transmis reprezentanții Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj-Napoca.
Atenție! Medicamentele şi hrana lichidă pentru bebeluşi sunt exceptate de la aceste reguli.
Valizele inteligente, interzise de companiile aeriene
De altfel, mai multe companii aeriene, inclusiv British Airways, easyJet și Ryanair, interzic un anumit tip de bagaj, cunoscut sub numele de „valiză inteligentă”, la bordul avioanelor.
Motivul principal pentru această interdicție este că aceste valize au componente electronice care pot afecta echipamentele avionului. Undele emise de ele pot deranja aparatura de zbor, inclusiv sistemul GPS, care este crucial pentru navigarea corectă a avionului. Călătorii trebuie să dezactiveze bateriile sau sistemele de alimentare ale valizelor înainte de a le aduce la bord. Uneori, companiile aeriene cer ca aceste componente să fie păstrate separat, chiar și atunci când sunt oprite.
Valizele inteligente vin cu tehnologie avansată, cum ar fi:
- porturi pentru încărcarea dispozitivelor electronice;
- puncte de acces Wi-Fi;
- conectivitate Bluetooth;
- control prin aplicație mobilă folosind semnal Wi-Fi.