Comisia Europeană impune TikTok păstrarea documentelor din perioada alegerilor prezidențiale
Comisia Europeană a emis un ordin care obligă platforma TikTok să înghețe și să păstreze toate documentele și informațiile interne legate de funcționarea sistemelor sale și gestionarea riscurilor de manipulare în perioada 24 noiembrie 2024 – 31 martie 2025.
„TikTok trebuie să conserve documentele şi informaţiile interne referitoare la proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare, precum şi la modalitatea de tratare a riscului de manipulare intenţionată prin folosirea coordonată contrafăcută a serviciilor. Comisia dispune conservarea documentelor şi a informaţiilor legate de orice încălcare sistematică a termenilor de funcţionare a TikTok ce interzic folosirea funcţiilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe platformă. Ordinul de reținere privește alegerile naţionale din Uniunea Europeană de la 24 noiembrie 2024 până la 31 martie 2025”, arată un comunicat al Comisiei Europene.
Această măsură vine pe fondul suspiciunilor de interferență străină și manipulare electorală în timpul alegerilor prezidențiale din România, care au început pe 24 noiembrie 2024, și include și alegerile anticipate din Germania.
Potrivit Comisiei, TikTok trebuie să păstreze documente referitoare la utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic și la încălcările termenilor de funcționare. Totuși, Comisia Europeană precizează că această măsură este în conformitate cu Legea Serviciilor Digitale (DSA) și nu intervine direct în procesul electoral din România, care rămâne sub jurisdicția autorităților naționale.
Pentru a analiza situația, Consiliul European al Coordonatorilor de Servicii Digitale se va reuni pe 6 decembrie, iar echipa operativă a Uniunii Europene privind crizele cibernetice (Cyber Crisis Task Force) colaborează cu autoritățile române pentru a aduna probe și a contracara dezinformarea.
Multiple nereguli în campania lui Călin Georgescu
În timpul campaniei electorale, Biroul Electoral Central (BEC) a cerut TikTok să elimine materialele de propagandă electorală care nu conțineau coduri de identificare necesare pentru urmărirea finanțării.
TikTok a declarat că a respectat cererea, însă verificările ulterioare realizate de Serviciul Român de Informații (SRI) au demonstrat contrariul. Clipurile electorale cu Călin Georgescu au continuat să fie vizibile atât în alte state, cât și în România, inclusiv în ziua alegerilor.
„Verificările ulterioare au relevat că TikTok nu a șters conținutul electoral conform solicitării AEP, iar acesta a continuat să fie disponibil publicului din România, chiar și după încheierea campaniei electorale, inclusiv în ziua alegerilor (aspecte ce contravin legislației române)”, se arată în raportul declasificat al SRI.
Mai mult, documentele declasificate de SRI și alte instituții au indicat că finanțarea campaniei lui Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, bani proveniți de la omul de afaceri Bogdan Peșchir, cu implicarea unor lideri interlopi.
Aceste dezvăluiri contrazic raportarea oficială a candidatului, care a declarat că a avut cheltuieli zero pentru campanie.
Manipularea algoritmilor și rețea de conturi false
SRI a descoperit că rețeaua care l-a promovat pe Călin Georgescu a fost compusă din 25.000 de conturi coordonate prin canale de Telegram. De asemenea, influenceri de pe TikTok au recunoscut că au primit bani pentru a crea conținut electoral favorabil candidatului, ceea ce contravine politicilor TikTok și legislației electorale române.
„Vizibilitatea acestuia a crescut preferențial în raport cu ceilalți candidați, ale căror postări au fost filtrate masiv, diminuând exponențial prezența acestora în online. (…) Conform datelor obținute de la nivelul TikTok, în mod normal, algoritmul ar fi trebuit să identifice caracterul coordonat al campaniei lui Călin Georgescu și să restricționeze activitatea asociată conturilor, aspect care nu s-a materializat”, mai precizează SRI.
Postările legate de Georgescu au fost marcate ca „divertisment” și au beneficiat de o vizibilitate preferențială față de ceilalți candidați, a căror expunere online a fost limitată. În plus, conturi false utilizând sigla SRI și a Brigadei Antiteroriste au distribuit materiale menite să inducă opiniei publice ideea că aceste instituții îl susțin pe Georgescu.
Ce sancțiuni riscă TikTok
ANCOM, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) au înaintat plângeri la Comisia Europeană, cerând investigarea TikTok pentru nerespectarea legislației digitale europene și a regulamentelor privind campaniile electorale.
Dacă va fi găsită vinovată, TikTok riscă o amendă de până la 6% din cifra de afaceri globală. În 2023, platforma de social-media a avut venituri totale de 16 miliarde de dolari.