Comisia Europeană cere statelor membre să accelereze reformele pentru utilizarea fondurilor din PNRR

Comisia Europeană îndeamnă statele membre să accelereze reformele necesare pentru a facilita utilizarea fondurilor din Planurile Naționale de Redresare și Reziliență. La nivel european, rata de absorbție este de 41%, în timp ce România se află în jurul valorii de 30%.

Comisia Europeană a comunicat Consiliului nivelul de absorbție a fondurilor din planul comunitar de redresare și reziliență, împreună cu obiectivele pe care statele membre ar trebui să le atingă până la sfârșitul anului pentru a evita pierderea acestor fonduri. Deși termenul limită pentru ultima solicitare de plată este 26 august 2026, rata de absorbție actuală este de doar 41%, iar România se află sub media europeană, cu aproximativ 30%.

Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat că Comisia Europeană a plătit 267 de miliarde de euro către statele membre, ceea ce reprezintă 41% din totalul planului. El a menționat că sunt în prezent 16 cereri de plată în analiză, în valoare de 45 de miliarde de euro, și a subliniat obiectivul de a ajunge la o rambursare de 300 de miliarde de euro până la sfârșitul anului, echivalentul a aproape 50% din fonduri. Gentiloni a accentuat importanța implementării programelor naționale și necesitatea ca statele membre să colaboreze strâns cu Comisia Europeană.

„Comisia Europeană a plătit 267 de miliarde de euro către statele membre, ceea ce înseamnă 41% din anvelopa planului. Sunt în acest moment 16 cereri de plată în analiză, în valoare de 45 de miliarde. Scopul este să ajungem la sfârșitul anului la o rambursare de 300 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă aproape de 50% din fonduri. Implementarea programelor naționale este esențială și statele membre ar trebui să țintească mai sus și să coopereze strâns cu Comisia Europeană”, a declarat Gentiloni.

Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni (SURSA FOTO: commissioners.ec.europa.eu)

România dispune de o alocare totală de 28,5 miliarde de euro

România dispune de o alocare totală de 28,5 miliarde de euro, dar, cu mai puțin de doi ani până la termenul limită, a reușit să absoarbă doar 9 miliarde. Ultima cerere de plată, tranșa 3, în valoare de 2,7 miliarde de euro, se află de un an în analiza Comisiei Europene, o perioadă considerabil mai lungă decât termenul mediu de așteptare.

Aceasta sugerează că Guvernul român și Comisia Europeană discută despre posibilele neconcordanțe în implementarea programelor de reformă. De asemenea, comisarul Gentiloni a subliniat că nu toate statele membre care au cereri în analiză vor primi un răspuns favorabil până la sfârșitul anului.