Vestea momentului în Europa! Anunțul a fost făcut chiar de către preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Potrivit acesteia, Comisia Europeană a dat undă verde, joi, Planului naţional de redresare şi rezilienţă (PNRR) al Bulgariei.
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu prim-ministrul bulgar, Kiril Petkov. La rândul său, Petkov a declarat că planul are o valoare de peste 12 miliarde de leva, care însumează 10 % din PIB-ul Bulgariei şi oferă o oportunitate de transformare a ţării.
Totodată, oficialul bulgar a ținut să îi mulțumească Ursulei von der Leyen pentru prezenţa sa şi pentru aprobarea PNRR finalizat.
Cum va folosi Bulgaria banii din PNRR?
Menționăm faptul că PNRR-ul are o importanță majoră pentru Bulgaria, iar oficialul bulgar a explicat și modul în care ar urma să fie folosite sumele de bani.
„PNRR asigură securitatea energetică a Bulgariei şi prevede reforme în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi procedurile de achiziţii publice. Planul se concentrează pe investiţii în transportul feroviar, inclusiv 62 de trenuri noi şi noi sisteme feroviare urbane”, a declarat Petkov.
În același timp, potrivit premierului bulgar, PNRR-ul Bulgariei mai prevede și 1,3 miliarde de leva pentru transformarea economică a Bulgariei.
La rândul ei, preşedinta CE a mai adăugat că planul global de redresare şi rezilienţă al UE se ridică la 800 de miliarde de euro şi este structurat în jurul a trei piloni principali – „Pactul verde” şi energia curată, digitalizarea şi investiţiile pentru a face societăţile mai puternice şi mai durabile.
Rolul cheie al Bulgariei în UE
Comisia Europeană are nevoie de Bulgaria de partea sa în drumul spre decarbonizare, a subliniat Ursula von der Leyen.
Menționăm faptul că PNRR include soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon, stocarea energiei, reformarea pieţei de electricitate, investiţii în reţele energetice inteligente şi diversificarea aprovizionării cu energie, astfel încât Europa să devină independentă de aprovizionarea cu gaze naturale şi petrol din Rusia, conform declarațiilor făcute de von der Leyen.
Cel de-al doilea domeniu este tranziţia digitală, a precizat ea, adăugând că planul asigură servicii publice accesibile prin conectarea la internet de mare viteză în zonele rurale, dezvoltarea reţelelor 5G, precum şi formarea competenţelor digitale pentru viitor.
„Aprobarea noastră de astăzi reprezintă o etapă importantă în vederea plăţii a 6,3 miliarde de euro în următorii câţiva ani. […] Avem mult de lucru în faţa noastră. Şi, bineînţeles, Comisia este întotdeauna pregătită să ofere sprijin”, a declarat von der Leyen.
Bulgaria, alături de refugiații din Ucraina
Și preşedinta CE i-a mulţumit la rândul său premierului Petkov şi poporului bulgar pentru generozitatea de care au dat dovadă având în vedere situația din Ucraina.
Mai exact, de la debutul războiului și până în prezent, Bulgaria a primit peste 130.000 de refugiaţi, iar mulţi dintre aceştia rămân în ţară. Totodată, având în vedere faptul că nu există nicio certitudine cu privire la sfârşitul conflictului, ”este important să ne mobilizăm toate eforturile pentru a-i ajuta pe refugiaţi şi pentru a-i ajuta pe cei strămutaţi în interiorul ţării”, a adăugat ea.
Președinta CE a mai precizat și că fondurile europene au fost flexibilizate, astfel încât Bulgaria să le poată accesa imediat pentru a acoperi costurile refugiaţilor.