Comisia Europeană a decis! Au fost adoptate noi norme privind certificatul de vaccinare
În acest context, perioada standard de acceptare va fi limitată în cazul persoanelor în vârstă de cel puțin 18 ani, conform unui comunicat transmis de Comisia Europeană.
Amintim că nu toate statele membre recomandă în momentul de față administrarea dozei de rapel minorilor, chiar dacă a fost autorizată utilizarea acesteia începând cu vârsta de 12 ani, în urma unei recomandări din partea EMA.
„Unul dintre cele mai mari avantaje ale certificatului digital al UE privind COVID este flexibilitatea cu care se adaptează la noile circumstanțe. În urma discuțiilor cu experți din domeniul sănătății publice din statele membre, am decis că certificatele de vaccinare ale minorilor nu ar trebui să expire. Atunci când călătoresc, ei vor putea continua să utilizeze certificatul primit după seria de vaccinare primară”, a declarat comisarul pentru justiție, Didier Reynders.
Excepția pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani se va pune în aplicare în etapa de verificare, prin adaptarea aplicațiilor mobile utilizate pentru verificarea certificatelor digitale ale UE privind COVID. Până la 6 aprilie 2022, statele membre trebuie să efectueze adaptările tehnice necesare pentru aplicarea acestei derogări.
Care este situația pandemică din România?
Amintim că Ministerul Sănătății a publicat anterior bilanțul pandemiei de coronavirus în România. Astfel, vedem că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.276 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 2.325 mai multe față de ziua anterioară. 533 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 366 de persoane au fost reconfirmate pozitiv.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 2.702 cu 145 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 398 persoane, cu 2 mai puțin decât în ziua anterioară. Dintre cei 398 pacienți internați la ATI, 346 sunt nevaccinați. Din totalul pacienților internați, 183 sunt minori, toți fiind internați în secții și cu 33 mai puțin decât în ziua anterioară. Nu există niciun minor internat în secțiile ATI ale unităților sanitare.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 13.176 teste RT-PCR (7.281 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.895 la cerere) și 28.619 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 12.766.980 teste RT-PCR și 9.261.826 teste rapide antigenice.