Comisia Europeană a declanşat o procedură de infringement împotriva României
Comisia Europeană a anunţat, miercuri, că a declanşat o procedură de infringement împotriva României şi a altor 18 state membre UE pentru că nu au notificat măsurile naţionale pentru transpunerea completă a Directivei (UE) 2019/1158 privind echilibrul dintre viaţa profesională şi viața privată a părinţilor şi îngrijitorilor de copii, până la termenul limită de 2 august 2022.
Celelalte 18 state membre UE sunt: Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Slovenia, Slovacia, Spania și Ungaria.
Directiva (UE) 2019/1158 îşi propune să asigure egalitatea în participarea pe piaţa muncii prin încurajarea împărţirii egale a responsabilităţilor de îngrijire între părinţi. A fost introdus concediul de paternitate, asigurându-se că taţii au dreptul de a lua cel puţin zece zile lucrătoare de concediu de paternitate în jurul momentului naşterii copilului.
România nu a notificat transpunerea Directivei (UE) 2019/1158
Directiva (UE) 2019/1158 stabileşte, totodată, un minimum de patru luni de concediu pentru creşterea copilului, cel puţin două dintre ele fiind netransferabile de la un părinte la altul.
Acesta stabileşte cinci zile lucrătoare pe an de concediu pentru fiecare angajat care asigură îngrijire personală sau sprijinul unei rude sau persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie şi oferă tuturor părinţilor, care lucrează, care au copii cu vârsta de cel puţin opt ani şi tuturor îngrijitorilor dreptul de a solicita aranjamente flexibile de lucru, se arată într-un comunicat de presă emis de către Comisia Europeană.
Procedura de infringement este procedura privind sancţionarea unui stat european pentru neîndeplinirea unei obligații ce îi revine în calitate de stat membru al Uniunii Europene. Baza legală a acestei proceduri se regăseşte în articolul 258 al Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene: „În cazul în care Comisia Europeană consideră că un stat membru UE a încălcat oricare dintre obligaţiile care îi revine în temeiul tratatelor, aceasta emite un aviz motivat cu privire la acest aspect, după ce i-aa oferit statului respectiv posibilitatea de a-și prezenta observațiile.”
În cazul în care statul respectiv nu se conformează acestui aviz, în termenul stabilit de Comisia Europeană, aceasta poate sesiza Curtea de Justiție. Unele prevederi ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene permit Comisiei Europene să declanşeze procedura de infringement în faţa CJUE într-un cadru procedural relativ diferit prin derogare de la articolul 258 TFUE.