Comisia Europeană a luat măsuri importante în contextul alegerilor din România, solicitând platformei TikTok să păstreze toate dovezile legate de evenimentele electorale din această țară.
Potrivit unui anunț al europarlamentarului Siegfried Mureșan, decizia a fost luată de vicepreședinta Comisiei Europene, Henna Virkkunen, care a cerut ca TikTok să conserve toate informațiile relevante pentru o eventuală anchetă.
CE acționează pentru protejarea democrației și somează TikTok
Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a transmis, pe rețeaua Facebook, că informațiile legate de alegerile din România deținute de TikTok vor fi analizate de autoritățile europene.
Mureșan a menționat că Henna Virkkunen a cerut platformei să păstreze toate dovezile pentru a permite o evaluare a situației din partea Comisiei Europene.
„Vicepreședinta Comisiei Europene pentru tehnologie, securitate și democrație, Henna Virkkunen, tocmai a anunțat că i-a cerut companiei TikTok să păstreze toate dovezile legate de alegerile din România pentru a permite o evaluare a situației din partea Comisiei Europene”, a adăugat el.
Europarlamentarul a subliniat că trebuie să se afle ce s-a întâmplat în cadrul alegerilor din România și că vor fi luate măsuri pentru a preveni atacurile asupra democrației.
„Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat și să luăm măsuri astfel încât democrațiile să nu mai fie atacate așa cum s-a întâmplat în cazul României în ultimele săptămâni”, a spus Mureșan.
Reţeaua TikTok, pusă la zid în Europa
Comisia Europeană a emis un „ordin de reținere” către TikTok, în conformitate cu Legea serviciilor digitale (DSA), cerând platformei să conserve informațiile legate de riscurile sistemice care ar putea afecta procesele electorale și discursul civic în Uniunea Europeană.
Potrivit unui comunicat oficial, ordinul are scopul de a păstra dovezile necesare unei investigații ulterioare privind respectarea obligațiilor impuse TikTok de reglementările DSA.
„TikTok trebuie să conserve documentele şi informaţiile interne referitoare la proiectarea şi funcţionarea sistemelor sale de recomandare, precum şi la modalitatea de tratare a riscului de manipulare intenţionată prin folosirea coordonată contrafăcută a serviciilor.
Comisia dispune conservarea documentelor şi a informaţiilor legate de orice încălcare sistematică a termenilor de funcţionare a TikTok ce interzic folosirea funcţiilor de monetizare pentru promovarea conţinutului politic pe platformă. Ordinul de reţinere priveşte alegerile naţionale din Uniunea Europeană de la 24 noiembrie 2024 până la 31 martie 2025”, se arată în comunicatul Comisiei Europene.
De asemenea, se precizează că TikTok trebuie să păstreze informațiile privind orice încălcare sistematică a termenilor de utilizare care interzic utilizarea funcțiilor de monetizare pentru promovarea conținutului politic.
Reuniune importantă pe 6 decembrie
Comisia Europeană a anunțat convocarea pentru vineri, 6 decembrie, a Consiliului european al coordonatorilor de servicii digitale.
Această reuniune va reuni coordonatorii de servicii digitale din Uniunea Europeană pentru a analiza măsurile luate până acum în acest context și pentru a discuta despre modalitățile de răspuns la dovezile în curs de apariție.
Se suspectează că anumite conturi din alte state membre ar fi țintit diaspora română în perioada alegerilor.
Colaborare cu autoritățile române și europene
Comisia Europeană lucrează în colaborare cu mai multe instituții europene, inclusiv Serviciul European de Acțiune Externă, Europol și Agenția UE pentru securitate cibernetică (ENISA), pentru a analiza informațiile disponibile.
În plus, echipa operativă informată despre crizele cibernetice colaborează constant cu autoritățile române de securitate cibernetică.
Acest grup de lucru se află în continuă comunicare pentru a evalua riscurile și a proteja procesele electorale.