Comisia Europeană vrea să fie mai activă în cazul în care mai apar disfuncţionalităţi în furnizarea de energie. După criza gazelor din iarnă, care a luat consumatorii europeni pe nepregătite, CE intenţionează să aibă un plan de rezervă dacă mai apar asemenea evenimente.Potrivit noilor reguli de securitate energetică, Comisia Europeană va declara stare de "urgenţă comunitară", dacă importurile de gaze ale UE vor scădea cu peste 10%, sau dacă un stat membru intră într-o
Comisia Europeană vrea să fie mai activă în cazul în care mai apar disfuncţionalităţi în furnizarea de energie. După criza gazelor din iarnă, care a luat consumatorii europeni pe nepregătite, CE intenţionează să aibă un plan de rezervă dacă mai apar asemenea evenimente.
Potrivit noilor reguli de securitate energetică, Comisia Europeană va declara stare de „urgenţă comunitară”, dacă importurile de gaze ale UE vor scădea cu peste 10%, sau dacă un stat membru intră într-o criză de acest tip. Procedura presupune ca statele UE trebuie să se sprijine unele pe celelalte, prin asigurarea circulaţiei transfrontaliere a gazelor.
Pentru ca sistemul de alertă să funcţioneze la cote optime, ţările membre trebuie să întocmească planuri pentru diversificarea reţelelor de transport şi cu procedurile de reacţie în caz de urgenţă. Până în 2014, statele membre trebuie să aibă capacitatea de a face faţă unei perioade de 60 de zile de temperaturi scăzute.
Comisarul european pe Energie, Andris Piebalgs a solicitat Consiliului şi Parlamentului European să adopte rapid acest pachet legislativ. Pe această temă, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a declarat: „creşterea securităţii nergetice va fi una dintre priorităţile anilor următori. Europa trebuie să înveţe din crizele trecute şi să se asigure că cetăţenii europeni nu vor mai fi lăsaţi să sufere de frig”.