Comisia Europeană a început să analizeze PNRR. Scopul este utilizarea optimă a fondurilor

Comisia Europeană a precizat că scopul analizei asupra Planului Național de Redresare și Reziliență este utilizarea optimă a fondurilor.

Comisia Europeană a început evaluarea aprofundată a planurilor de redresare şi rezilienţă pe care le-a primit. În această perioadă, nu vom putea furniza o evaluare preliminară”, au transmis autoritățile europene.

Totodată, CE precizează că „va acţiona în strânsă colaborare cu statul membru în cauză cu scopul de a clarifica orice potenţială întrebare deschisă prin, spre exemplu, solicitarea de informaţii suplimentare”.

Obiectul Comisiei Europene

„Obiectivul nostru este de a colabora cu statele membre pentru a asigura utilizarea optimă a acestor fonduri”, a transmis Comisia Europeană.

Amintim că autoritățile europene au transmis recent zeci de observaţii pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienă (PNRR). Cele mai multe dintre critici nejustificarea costurilor, lipsa metodologiilor de calcul şi furnizarea de informaţii neclare legate de proiecte.

Cristian Ghinea anunță că își dă demisia dacă PNRR nu va fi aprobat

Anterior, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că își va da demisia din funcție dacă Planul Național de Redresare și Reziliență nu va fi aprobat de Comisia Europeană.

Anunțul a fost făcut după ce președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că Planul de Redresare și Reziliență al României este plin de gogomănii, subliniind că celor din Comisie „le-a sărit pixul din mână” atunci când au citit proiectele țării.

În acest context, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care vorbește despre PNRR și în care subliniază că își va da demisia dacă Comisia Europeană nu va da undă verde Planului.

„Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă! Factual, situația e clară și este descrisă în disclaimerul la tabelele trimise de Comisia Europeană publicate de PSD cu mare tam-tam: sunt întrebări puse de Comisia Europeană legate de procedura de costing.

Am spus în mai multe rânduri că PNRR este un exercițiu unic pentru că toate detaliile trebuie stabilite înainte de începere – spre deosebire de fondurile europene clasice, unde se decid doar alocările înainte și proiectele concrete se fac ulterior.

Este un exercițiu complex de estimare ex-ante a costurilor pentru sute de investiții. Un exercițiu făcut pentru prima dată și de Comisie și de statele membre. Tabele cu multe pagini de solicitare de clarificare au fost trimise către toate statele membre. La fel vor fi întrebări pentru analizele de mediu și pentru etichetarea cheltuielilor de mediu/digital. La fel cum au mai fost cereri de clarificare, pe care le-am rezolvat”, a spus el.