Informația momentului pentru România. Comisia Europeană anunță că a decis să închidă investigația referitoare la sprijinul pe care țara noastră l-a acordat societății petrochimice Oltchim.
Amintim faptul că investigația a fost demarată în urmă cu aproape patru ani de zile. În luna decembrie 2018, Comisia Europeană a constatat că societatea petrochimică Oltchim a primit din partea României un ajutor ”incompatibil”, a cărui valoarea se ridica la aproximativ 335 de milioane de euro, sub formă de neexecutare a datoriilor, anulare a datoriilor și continuare a livrărilor către Oltchim fără plată.
Comisia Europeană preciza atunci că, în condițiile în care au achiziţionat activele în condiţiile pieţei, societăţile care le-au cumpărat nu au beneficiat de ajutoarele acordate anterior societăţii Oltchim. În acest sens, răspunderea pentru rambursarea ajutoarelor i-a revenit societății Oltchim.
Ce spunea Comisia Europeană?
Margrethe Vestager declara la acel moment că au fost încălcate normele UE privind ajutoarele de stat, iar România trebuie să recupereze sumele.
„De-a lungul anilor, Oltchim a beneficiat de anularea unor datorii publice semnificative ca valoare. În urma investigaţiei am constatat că măsurile respective au conferit societăţii un avantaj economic neloial, încălcând normele UE privind ajutoarele de stat, avantaj pe care România trebuie să îl recupereze în prezent.
În acelaşi timp, vânzarea majorităţii activelor Oltchim în condiţiile pieţei poate asigura un viitor durabil pentru activităţile economice ale societăţii, fără a fi nevoie de sprijin public suplimentar”, declara la acel moment comisarul responsabil cu politica în domeniul concurenţei, Margrethe Vestager.
Ulterior, Comisia Europeană i-a impus României să recupereze acest ajutor, însă nimic nu s-a întâmplat. La finele anului trecut, în luna decembrie 2021, Comisia Europeană nu a reușit să demonstreze că două măsuri de sprijin, printre care neexecutarea datoriilor și anularea datoriilor, constituiau ajutoare de stat. Prin urmare, Tribunalul a anulat parțial decizia Comisiei din 2018.
Comisia Europeană a fost nevoită să închidă investigația
Pe de altă parte, odată cu hotărârea luată de Tribunal, procedura oficială de investigare a Comisiei a rămas deschisă în ceea ce privește cele două măsuri în cauză. Totul s-a schimbat în luna mai 2019, moment în care soecitatea Oltchim a fost declarată insolvabilă și și-a încetat definitiv activitatea economică.
În acest sens, investigația demarată de Comisia Europeană a rămas fără obiect. Drept, urmare, Comisia a fost nevoită să își închidă investigația care viza România.