Comisia Europeană a anunțat că, alături de mai multe bănci de dezvoltare, a mobilizat un miliar de euro pentru ca transportul de cereale din Ucraina să fie facilitat.
Comisia Europeană a mobilizat 1 miliard de euro pentru exportul de cereale din Ucraina
Ca parte a răspunsului Uniunii Europene la agresiunea rusă împotriva Ucrainei, Comisia Europeană și statele membre ale UE care se învecinează cu aceasta au înființat, la 12 mai 2022, culoarele de solidaritate UE-Ucraina. Culoarele solidarității sunt coridoare esențiale pentru exporturile agricole ale Ucrainei, precum și pentru exportul și importul altor bunuri.
Fiind unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume, Ucraina furniza în mod normal aproximativ 45 de milioane de tone de cereale pe piața mondială în fiecare an. Cu toate acestea, în războiul său brutal împotriva Ucrainei, Rusia țintește în mod deliberat producția agricolă și exporturile, blocând trecerea sigură către și dinspre porturile ucrainene de la Marea Neagră și acumulând stocuri în silozurile de cereale. Acest lucru a dus la creșterea prețurilor mondiale la cereale, a creat insecuritate alimentară la nivel global și a pus în pericol mijloacele de trai a milioane de oameni care se bazează pe aceste cereale.
De la înființarea „culoarelor de solidaritate”, peste 15 milioane de tone de produse agricole ucrainene (cereale, semințe oleaginoase și produse conexe) au fost exportate, pe cale rutieră, feroviară și prin porturile de la Marea Neagră și Dunăre. În plus, începând cu luna august, Inițiativa privind cerealele din Marea Neagră a contribuit la relansarea transporturilor de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, reducând astfel și mai mult prețurile alimentelor la nivel mondial.
Aproape 25 de milioane de tone de cereale au fost exportate
Împreună, aceste inițiative au permis exportul a aproximativ 25 de milioane de tone de cereale, semințe oleaginoase și produse conexe ucrainene între mai și sfârșitul lunii octombrie către piețele mondiale, inclusiv către țările care au cea mai mare nevoie de ele.
În prezent, culoarele de solidaritate reprezintă singura opțiune pentru exportul tuturor celorlalte bunuri ucrainene neagricole către restul lumii și pentru importul tuturor bunurilor de care are nevoie, cum ar fi combustibilul și asistența umanitară. Ca atare, culoarele de solidaritate au devenit colacul de salvare al economiei ucrainene, aducând agricultorilor și întreprinderilor ucrainene peste 15 miliarde de euro din veniturile atât de necesare.
UE a colaborat cu statele membre, Ucraina și Republica Moldova, cu parteneri și companii internaționale, precum și cu operatorii de transport, pentru a îmbunătăți funcționarea benzilor de solidaritate. În calitate de state membre ale UE limitrofe, Polonia, România, Slovacia și Ungaria, au depus eforturi și investiții enorme pentru a facilita aceste rute comerciale.
Rutele de solidaritate, o legătură indispensabilă
Rutele de solidaritate au devenit o legătură indispensabilă pentru aprofundarea relațiilor cu Ucraina și Republica Moldova și sunt esențiale pentru stabilirea unei conectivități mai stabile cu UE în vederea unei viitoare aderări. Acestea aduc Ucraina și Republica Moldova mai aproape de piața unică a UE, menținând în același timp ambele țări conectate cu restul lumii.
Cu toate acestea, benzile de solidaritate își ating limitele de capacitate, blocajele persistă, iar costurile logistice sunt ridicate. Pentru a susține și a crește în continuare capacitatea culoarelor de solidaritate, Comisia Europeană a mobilizat investiții semnificative prin intermediul diferitelor programe naționale și ale UE existente. Facilitarea administrativă și operațională trebuie să continue, inclusiv în ceea ce privește raționalizarea procedurilor de trecere a frontierei, și este nevoie de mai multă finanțare.
250 de milioane de euro subvenții pentru stimularea benzilor de solidaritate
Comisia Europeană va aloca de urgență 250 de milioane de euro sub formă de subvenții pentru a stimula benzile de solidaritate. Pe termen scurt, instituția europeană va sprijini îmbunătățiri rapide, în special cu echipamente mobile, pentru a reduce timpii de așteptare și pentru a îmbunătăți circulația prin punctele de trecere a frontierei și căile de acces la acestea. Pe termen mediu, CE va mobiliza mecanismul Conectarea Europei (CEF) și 50 de milioane de euro pentru a sprijini dezvoltările de infrastructură necesare pentru a crește și mai mult capacitatea culoarelor de solidaritate.
În colaborare cu instituțiile financiare partenere, cum ar fi Banca Europeană de Investiții, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială, CE dorește să asigure lichidități pentru operatori și finanțarea reparațiilor și a creșterii capacității, se arată pe site-ul oficial al Comisiei Europene.