Așadar, Comisia Europeană a negat că ar avea probleme în colaborarea cu Parchetul European, după ce șefa EPPO, Laura Codruţa Kovesi, a reclamat într-un interviu pentru Politico lipsa de cooperare din partea instituţiilor din UE.
„Cred că, în general, putem spune că avem o cooperare foarte bună cu EPPO şi că am depus multe eforturi pentru a-l înfiinţa şi pentru a ne asigura că are o finanţare adecvată.
În ceea ce priveşte investigaţiile, EPPO este, desigur, pe deplin independent”, a declarat Christian Wigand, purtătorul de cuvânt al Comisiei pe chestiuni de justiţie, egalitate şi statul de drept, într-un briefing de presă al Comisie Europene.
Laura Codruţa Kovesi a spus că Parchetul European nu a primit suficiente informații
Amintim că reacția a venit după ce procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi, a declarat într-un interviu pentru sursa menționată că EPPO „nu a primit multe informaţii” de la departamentele interne ale Comisiei Europene.
De asemenea, aceasta a susținut că biroul său, care este însărcinat cu descoperirea şi urmărirea penală a infracţiunilor care implică fonduri UE, este în curs de a stabili întâlniri bilaterale pentru a înţelege de ce.
Kovesi s-a plâns că numărul rapoartelor pe care le-a primit de la instituţiile europene este foarte mic
Laura Codruţa Kovesi s-a plâns și că „numărul rapoartelor pe care le-a primit de la instituţiile europene este foarte mic”, referindu-se la informări sau alerte din partea oficialilor UE.
Totodată, purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei Europene, Dana Spinanţ, a fost întrebată dacă EPPO a audiat-o pe preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul investigaţiei sale privind achiziţia de vaccinuri de către UE.
Astfel, purtătoarea de cuvânt a subliniat că executivul european nu are încă „nicio informaţie” despre ce vizează investigaţia EPPO.
Kovesi a anunțat că EPPO va investiga instituțiile europene care ocolesc sancţiunile impuse împotriva Rusiei
În altă ordine de idei, Laura Codruţa Kovesi a anunțat anterior că EPPO va investiga instituțiile europene și cetățenii europeni care ocolesc sancţiunile impuse de Uniunea Europeană (UE) împotriva Rusiei. Parchetul European are ca mandat să investigheze orice infracţiune care ar aduce un prejudiciu fondurilor Uniunii Europene (UE).
„Este un lucru pe care Comisia ni l-a cerut deja, ne-a întrebat dacă ne putem ocupa de el. Iar răspunsul nostru a fost: ‘Da, putem face acest lucru. Suntem pregătiţi să o facem. Avem procurori specializaţi. Avem birouri în 22 de state membre. Suntem singurul instrument disponibil în acest moment la nivel european care poate lupta cu acest tip de criminalitate”, a declarat, miercuri, Laura Codruţa Kovesi în cadrul unui interviu acordat pentru Agenţia France-Presse (AFP).