Comisia Europeană a primit, joi, din partea României prima cerere în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă (MRR) pentru plata a 1,8 miliarde euro sub formă de granturi şi a 789,7 milioane euro sub formă de împrumuturi (fără prefinanţare), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Cererea de plată condiționată de 21 de jaloane
Această primă cerere de plată este condiţionată de îndeplinirea a 21 de jaloane care acoperă mai multe reforme şi investiţii în domeniile eficienţei energetice, mobilităţii durabile, transformării digitale, gospodăririi apelor, îngrijirilor de sănătate, impozitării şi pensiilor, educaţiei, justiţiei şi combaterii corupţiei, sprijinului acordat sectorului privat şi sistemului de audit şi control legat de Mecanismul de redresare şi rezilienţă. Comisia are la dispoziţie două luni pentru a-şi realiza evaluarea.
Ulterior, Comisia Europeană va transmite Comitetului economic şi financiar (CEF) al Consiliului evaluarea sa preliminară privind respectarea de către România a jaloanelor şi a ţintelor care sunt necesare pentru ca această plată să poată fi efectuată.
Planul general de redresare şi rezilienţă al României se ridică la 14,2 miliarde euro sub formă de granturi şi la 14,9 miliarde euro sub formă de împrumuturi. Plăţile acordate în cadrul MRR se bazează pe performanţele obţinute şi depind de realizarea de către România a investiţiilor şi a reformelor descrise în planul său de redresare şi rezilienţă.
CE și România, acord pentru stimularea investițiilor în IMM-uri și tranziție verde
Pe de altă parte, Comisia Europeană și România au semnat un acord în scopul utilizării Fondului InvestEU ca instrument de sprijinire a punerii în aplicare a planului naţional de redresare şi rezilienţă.
România va canaliza o parte din fondurile Mecanismului său de redresare şi rezilienţă (MRR) către compartimentul pentru statele membre al Fondului InvestEU şi către Platforma de consiliere InvestEU. Aceste resurse vor debloca peste 700 milioane euro sub formă de garanţii financiare suplimentare alocate României în cadrul InvestEU.
Se preconizează că, la rândul lor, acestea vor mobiliza cel puţin 2,5 miliarde euro sub formă de finanţare în vederea consolidării competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii din România şi a îmbunătăţirii eficienţei energetice a clădirilor. Fondul European de Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare vor avea rolul de parteneri de implementare şi vor implementa o serie de produse financiare InvestEU pentru a sprijini obiectivele planului de redresare şi rezilienţă al României.