În contextul în care deficitul României va ajunge la 6,3% din PIB, Comisia Europeană a redus prognoza privind creșterea economică a țării noastre în acest an la 2,2%.
În contextul în care deficitul României va ajunge la 6,3% din PIB, Comisia Europeană a redus prognoza privind creșterea economică a țării noastre în acest an la 2,2%.
Creșterea economică a României ar urma să încetinească până la 2,2%
În acest an, creșterea economică a României ar urma să încetinească până la 2,2%. Comisia Europeană a arătat, în prognoza de toamnă, că acest lucru se va întâmpla din cauza inflației ridicate, care afectează veniturile disponibile reale, a condițiilor financiare restrictive și a cererii externe mai scăzute.
Pe de altă parte, în prognoza de primăvară, CE estimează o creștere a PIB-ului cu 3,2% pentru 2023 și cu 3,5% pentru 2024.
Cât despre inflație, se preconizează că prețurile mai mici la energie vor duce la o scădere lentă a inflației globale, de la o medie de 12% în 2022 la puțin sub 10% în 2023.
Este însă de așteptat ca anul acesta, inflația de bază (care exclude prețurile la energie și alimente) să o depășească pe cea generală, în urma scumpirii alimentelor și a creșterii costurilor serviciilor.
În următorii doi ani, inflația ar urma să încetinească rapid și să reintre în intervalul de variație a țintei fixate de BNR.
Deficitul public va ajunge la 6,3% din PIB
Comisia Europeană estimează că în ciuda tuturor măsurilor luate de guvern pentru diminuarea deficitului bugetar, România va încheia anul 2023 cu un deficit public de 6,3% din PIB.
În document se arată că „deficitul mai mare decât se preconiza în acest an reflectă cheltuieli publice mai mari decât cele anticipate (în special în ceea ce privește personalul și bunurile și serviciile) și o creștere mai lentă a veniturilor din cauza unei activități economice mai slabe”.
Pachetul de măsuri fiscale aprobate recent, de 1,2% din PIB, include reduceri de cheltuieli, eficientizarea administrației publice, înăsprirea condițiilor pentru acordarea voucherelor de vacanță, creșterea impozitului pentru companii, introducerea contribuțiilor pentru angajații din IT, construcții și agricultură și eliminarea cotelor reduse de TVA pentru anumite bunuri și servicii.
Datoria publică ar putea ajunge la 50,5% din PIB
Comisia Europeană se mai așteaptă ca în 2025, datoria publică a țării noastre să ajungă la 50,5% din PIB.
Potrivit informării de presă, „creșterile robuste ale salariilor și pensiilor susțin creșterea consumului privat, care se preconizează că va rămâne pozitivă în acest an, iar consumul guvernamental ar urma, de asemenea, să accelereze ușor”.
Instituția anticipează o accelerare a creșterii PIB-ului real la 3,1% în 2024 și la 3,4% în 2025, accelerare susținută de creșteri solide ale venitului real disponibil, de diminuarea impactului majorării dobânzii de referință și de rezistența consumului și investițiilor publice.