Comisia Europeană a revizuit în creștere estimările privind economia României
Comisia Europeană a publicat previziunile economice de vară, care arată că estimările privind evoluția economiei românești sunt îmbunătățite în acest an. În luna martie, Comisia Europeană estima o evoluție a economiei românești de 2,6 procente, iar acum evoluția este estimată la 3,9 procente.
Totuși, estimările pentru anul 2023 au fost revizuite în scădere din cauză că se așteptă o încetinire a ritmului de creştere atât la nivel mondial cât şi la nivelul UE. Până acum, estimările pentru 2023 erau de 3,6 procente, dar acum sunt de 2,9 procente.
„Graţie acestei performanţe foarte puternice din primul trimestru, creşterea PIB pentru întreg anul 2022 a fost revizuită în sus la 3,9%. Pentru 2023, însă, este justificată o revizuire în jos la 2,9%, în linie cu perspectivele privind încetinirea creşterii economiei mondiale şi în Uniunea Europeană. Consumul privat şi investiţiile urmează să fie principalele motoare de creştere atât în acest an cât şi anul următor, în timp ce exporturile nete vor acţiona ca o frână asupra PIB şi vor duce la o adâncire a deficitului comercial”, susţine Comisia Europeană.
Prognoza pentru inflație a fost majorată semnificativ
Comisia Europeană a majorat prognoza pentru inflație în 2022 în ceea ce privește România. Până acum prognoza de inflație era de 8,9 procente, iar acum este de 11,1 procente.
Instituția europeană mai spune că inflația va urma să se reducă la 7,2 procente anul următor, marcând declin mai modest faţă de cel prognozat în primavară, când Executivul comunitar miza, în cazul României, pe o inflaţie 5,3% în 2023.
„Preţurile urmează să continue să crească de-a lungul intervalului de prognoză din cauza energiei, deoarece nu toţi consumatorii sunt acoperiţi de schema de plafonare şi numeroase contracte de furnizare de electricitate şi gaze vor fi renegociate în perioada următoare. O explozie a preţurilor pentru această componentă a indicelui de inflaţie este aşteptată în luna aprilie 2023, când va expira schema de plafonare. De asemenea, preţurile la alimente urmează să crească şi ele având în vedere tendinţele globale şi lipsurile provocate de război. Inflaţia medie anuală este prognozată la 11,1% în 2022, pentru a încetini la 7,2% în 2023, pe măsură ce preţurile la energie se vor modera şi vor începe să se resimtă efectele de bază. Dinamicile salariale mai puternice decât se estimează în prezent reprezintă un risc la adresa prognozei de inflaţie”, susţine Comisia Europeană.
Conform previziunilor economice (intermediare) din vara anului 2022, economia UE va creşte cu 2,7% în 2022 şi cu 1,5% în 2023. În zona euro se anticipează o creştere de 2,6% în 2022, cu un ritm mai moderat, de 1,4%, în 2023. Se estimează că inflaţia medie anuală va atinge niveluri istorice maxime în 2022, şi anume 7,6% în zona euro şi 8,3% în UE, înainte de a scădea în 2023 la 4% şi, respectiv, 4,6%.