Comisia Europeană (CE) suspendă parțial plata către România întrucât nu au fost atinse toate jaloanele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Comisia Europeană a suspendat parțial plățile către România
Comisia Europeană (CE) a suspendat parțial plățile către România pentru că nu a realizat reformele necesare în șase domenii importante din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Aceste domenii includ guvernanța corporativă, investițiile în transporturi și regimul fiscal pentru microîntreprinderi.
Guvernul României are o lună pentru a răspunde CE cu privire la stadiul acestor reforme. Dacă, după ce primește acest răspuns, CE rămâne pe aceeași poziție, România va avea încă șase luni pentru a rezolva problemele identificate.
CE a dat o evaluare preliminară pozitivă pentru șase ținte
CE a dat o evaluare preliminară pozitivă pentru șase ținte și 62 din cele 68 de obiective legate de a treia cerere de plată a României, care se ridică la 2 miliarde de euro (fără prefinanțare). Aceasta este parte a Mecanismului de redresare și reziliență, care face parte din programul NextGenerationEU.
A treia cerere de plată include etape importante pentru 37 de reforme și 17 investiții care vor aduce beneficii cetățenilor și firmelor din România. Aceste schimbări se vor face în mai multe domenii, cum ar fi tranziția ecologică și digitală, transporturile durabile, renovarea energetică, sistemele fiscale și de pensii, mediul de afaceri, mobilitatea urbană, turismul și cultura, sănătatea, reformele sociale, buna guvernanță, educația și gestionarea apei, deșeurilor și pădurilor.
Printre măsurile importante din această cerere de plată se numără:
- Îmbunătățirea eficienței energetice în industrie. A fost adoptată o nouă legislație care face mai ușoară investiția în eficiența energetică pentru companii. Această reformă elimină obstacolele pentru contractele de performanță energetică, introduce reguli pentru supravegherea pieței și stabilirea standardelor de eficiență energetică, precum și noi norme pentru instrumentele financiare ecologice.
- Reforma sistemului public de pensii. A fost implementat un nou cadru legislativ care stabilește că pensiile speciale se vor calcula în funcție de contribuțiile plătite, vechimea în muncă și ajustările procentului în funcție de veniturile obținute. Asta înseamnă că valoarea pensiilor va depinde de cât de mult a contribuit fiecare persoană pe parcursul carierei sale.
- Investiții pentru îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor existente. Au fost semnate contracte pentru renovarea clădirilor cu scopul de a crește eficiența energetică. Acestea includ și proiecte de renovare integrată, care combină consolidarea seismică cu îmbunătățirea eficienței energetice ale clădirilor publice.
România nu a îndeplinit șase obiective importante
CE a observat că, în această etapă, România nu a îndeplinit șase obiective importante. Acestea se referă la reformele legate de guvernanța întreprinderilor de stat, investițiile în transporturi și o reformă a regimului fiscal pentru microîntreprinderi.
Din acest motiv, CE propune suspendarea parțială a plăților. Aceasta înseamnă că România va avea timp suplimentar pentru a rezolva problemele legate de obiectivele neîndeplinite, dar va primi totuși o plată parțială pentru cele care au fost realizate cu succes.
CE a transmis deja evaluarea sa preliminară pozitivă pentru obiectivele pe care le consideră atinse în mod satisfăcător către Comitetul Economic și Financiar (CEF). Acest comitet are la dispoziție patru săptămâni pentru a da un aviz. Între timp, CE a explicat României de ce consideră că anumite obiective legate de investiții și reforme nu au fost îndeplinite corespunzător. România are acum o lună pentru a trimite CE observațiile sale.
După ce CEF va da avizul asupra evaluării pozitive și după ce CE va analiza observațiile României, va lua o decizie cu privire la plăți, iar apoi banii vor fi transferați către România.
România va avea șase luni pentru a rezolva problemele legate de obiectivele neîndeplinite
Dacă, după analiza observațiilor României, CE confirmă că obiectivele nu au fost atinse, o parte din plată va fi suspendată. Suma suspendată va fi stabilită conform regulilor CE pentru suspendarea plăților, care se aplică tuturor țărilor membre. După această suspendare, România va avea șase luni pentru a rezolva problemele legate de obiectivele neîndeplinite. La sfârșitul acestei perioade, CE va verifica dacă obiectivele au fost atinse. Dacă da, va ridica suspendarea și va efectua plata sumei suspendate.
PNRR cuprinde multe măsuri pentru investiții și reforme. Acest plan va fi finanțat cu 28,5 miliarde de euro, dintre care 13,6 miliarde de euro vor fi oferite ca granturi (bani care nu trebuie returnați) și 14,9 miliarde de euro vor fi împrumuturi (bani care trebuie returnați).