Comisia Europeană (CE) a adoptat astăzi o iniţiativă care stabileşte eficientizarea fluxului de numerar către beneficiarii de finanţări nerambursabile şi de contracte cu Uniunea Europeană (UE).

Noile reglementări ale Comisiei Europene se vor aplica unor fonduri în valoare de 15 miliarde EUR care au termene de plată specifice şi care acoperă domenii precum cercetarea, educaţia şi tineretul, energia şi transporturile.

De la 30 la 20 de zile

Unul dintre obiectivele-cheie este reducerea termenelor pentru prefinanţarea iniţială a finanţărilor nerambursabile şi contractelor UE de la 30 la 20 de zile. Aceste plăţi sunt cele mai simple, deoarece nu necesită niciun fel de formalităţi sau activităţi birocratice complexe şi reprezintă aproximativ 9,5 miliarde EUR.

Pentru alte plăţi gestionate la nivel central (care reprezintă circa 5,5 miliarde EUR), obiectivul este de a reduce termenele de plată de la 45 la 30 de zile. Comisia îşi va îndemna serviciile să sporească utilizarea ratelor forfetare şi a sumelor forfetare pentru finanţările nerambursabile şi contractele gestionate la nivel central.

Ajutor pe timp de criză

„Climatul economic actual necesită măsuri imediate pentru a ajuta la uşurarea situaţiei pentru beneficiarii de fonduri. De asemenea, această iniţiativă va pregăti terenul pentru viitoare modificări ale normelor financiare ale UE planificate pentru 2010”, explică Dalia Grybauskaitė, Comisarul UE pentru programarea financiară şi buget.

Aproximativ 415.000 dintre plăţile directe efectuate de Comisie în fiecare an vor putea fi eficientizate ca urmare a iniţiativei adoptate azi. Propunerile vin în completarea unor decizii recente de accelerare a plăţilor pentru proiectele care ţin de fondurile structurale, precum şi a unor propuneri de combatere a efectuării cu întârziere a plăţilor în tranzacţii comerciale.