Comisia Europeană propune o corecție a deficitului bugetar înregistrat de România în acord cu strategia fiscal-bugetară adoptatã de Ministerul Finanțelor Publice, respectiv încadrarea sub ținta de 3% la finalul anului 2022.
CE a publicat miercuri trei documente privind declanșarea procedurii de deficit excesiv la adresa României. Pachetul cuprinde opinia Comisiei privind constatarea deficitului excesiv, propunerea de decizie a Consiliului Uniunii Europene privind existența unui deficit excesiv și cea de recomandare a Consiliului privind mãsurile de corectare a deficitului.
”Propunerea Comisiei Europene este în linie cu strategia fiscal-bugetarã a României în care ne angajãm sã avem o scãdere gradualã a deficitului bugetar, de la 3,8% din PIB în 2019 la 3,4 % din PIB în 2021. În discuțiile cu reprezentanții Comisiei Europene am subliniat angajamentul ferm al guvernului României pentru o politicã fiscalã responsabilã și sustenabilã, dar și faptul cã reducerea deficitului ar trebui sã se facã într-o manierã care sã nu punã în pericol creșterea economicã”, a declarat ministrul interimar al finanțelor publice, Florin Cîțu.
Propunerea de recomandare a Consiliului Uniunii Europene urmează să fie discutatã și adoptatã în reuniunea Consiliului Afaceri Economice și Financiare (ECOFIN) din 17 martie a.c. Conform propunerii, Consiliul UE îi recomandã României sã întreprindã mãsuri pentru ieșirea din procedura de deficit excesiv pânã în 2022, traiectoria de ajustare fiind de 3,6% pentru 2020, 3,4% pentru 2021 și 2,8% pentru 2022.
Ministerul de Finanţe precizează într-un comunicat că procedura a fost declanșatã în contextul în care România a încheiat anul trecut cu un deficit estimat la 3,8% din PIB, peste nivelul de 3%. Astfel, țara noastrã nu îndeplinește unul dintre cele douã criterii definite în Protocolul din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene. În privința celui de-al doilea criteriu, nivelul datoriei publice, acesta se situeazã sub limita de 60% din PIB stipulatã în Tratat.