'Suntem gata să mergem în faţa OMC, cred că avem un dosar foarte puternic', a declarat comisarul european pentru comerţ, Karel De Gucht, în cadrul unei conferinţe de presă.
Rusia afirmă că reacţionează la descoperirea de cazuri de pestă porcină în Lituania şi Polonia, 'dar această maladie este endemică în Rusia şi nu la noi şi dacă au fost semnalate cazuri în zonele limitrofe, asta se întâmplă pentru că maladia este prezentă în Rusia', a spus comisarul european pentru comerţ.
Din luna ianuarie, numai patru cazuri au fost semnalate pe teritoriul UE, de mistreţi, în zone limitrofe Belarusului. UE, care a încercat până în prezent să obţină prin negocieri reluarea exporturilor, trebuie totuşi să ţină cont de durata unei eventuale proceduri la OMC, 'care ar dura un an şi jumătate', a subliniat De Gucht.
Conform unei surse europene citate de France Presse, Comisia Europeană a evocat această soluţie pentru cazul în care Rusia va rămâne pe poziţii în acest dosar.
În ciuda a numeroase reuniuni ale experţilor din cele două părţi 'nu vedem nimic mişcându-se, iar în climatul politic actual pare evident că a regla această chestiune nu este prioritatea numărul unu al ruşilor', a adăugat această sursă.
Practic, Bruxellesul solicită ca numai exporturile din regiunile identificate ca fiind afectate să fie suspendate, în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Între timp, UE a decis să deblocheze 7 milioane de euro – jumătate pentru susţinerea măsurilor sanitar-veterinare de prevenţie şi cealaltă jumătate pentru crescători – pentru a veni în ajutorul ţărilor cel mai lovite de embargoul rus, respectiv Polonia şi ţările baltice.
CE a încercat să menţină coeziunea între statele membre în acest dosar, după ce Franţa, Danemarca, Olanda şi Italia au discutat în februarie cu Moscova pe tema unei reglementări separate.
Piaţa rusă reprezintă un sfert din exporturile europene de produse porcine, în principal din Olanda, Germania şi Danemarca, în valoare totală anuală de 1,4 miliarde de euro.
SURSA: Agerpres