Comisia Europeană anticipează o creștere economică de 2,9% în 2024 pentru România

crestere economica

SURSA FOTO: Dreamstime

Potrivit Comisiei Europene, ritmul de creștere al economiei românești s-a temperat la 1,8% în 2023, influențat negativ de inflație și de încetinirea creditării private. Cu toate acestea, se preconizează că va accelera la 2,9% în acest an.

Comisia Europeană anunță o creștere economică de 3,2% în România, în 2025

Potrivit ultimelor date publicate de Comisia Europeană, ritmul de creștere al economiei românești în 2023 a cunoscut o încetinire la 1,8%.

Acesta a fost influențat de inflație și de avansul mai temperat al creditelor private, ceea ce a limitat cererea internă, în timp ce cererea externă a rămas modestă. Cu toate acestea, se estimează că va urma o accelerare în 2024, cu un avans prognozat la 2,9%.

Proiecția Comisiei prezintă o scădere cu 0,4 puncte procentuale față de estimarea anterioară, din toamnă.

Miercuri, Institutul Național de Statistică a făcut public faptul că Produsul Intern Brut al României a înregistrat o creștere de 2% în 2023, comparativ cu anul precedent.

Pentru anul 2025, estimările instituției europene indică o expansiune economică de 3,2%.

În ceea ce privește inflația, conform estimărilor Comisiei Europene, aceasta a înregistrat o valoare de 9,7% în 2023, prognozându-se o scădere la 5,8% în 2024 și la 3,6% în 2025.

O expansiune semnificativă a investițiilor în infrastructura publică, susținută de fonduri UE, a contracarat încetinirea cheltuielilor private și reducerea stocurilor. De asemenea, impactul negativ al exporturilor nete asupra creșterii economice a fost redus.

Veniturile disponibile în scădere au fost temperate de o piață a muncii robustă și de două majorări ale salariului minim.

În urma unui trimestru cu performanțe diminuate, datele recente arată că economia a câștigat un impuls în decursul ultimelor din 2023. Tendința a fost susținută de creșterea vânzărilor cu amănuntul, a serviciilor și a sectorului construcțiilor.

Această îmbunătățire și semnele de optimism din indicatorii de perspectivă oferă speranțe promițătoare pentru evoluția economică în acest an.

Previziunile Comisiei Europene indică o creștere a PIB-ului real de 2,9% în 2024, susținută de prognozele unei accelerări a creditării private.

Creștere economică / SURSA FOTO: Dreamstime

UE anticipează o reducere a presiunii inflaționiste

Pe măsură ce se așteaptă ca consumul privat să se accelereze, investițiile vor rămâne principalul factor de contribuție la creșterea PIB-ului și în 2024.

Prognozele sugerează că politica monetară va rămâne fermă în 2024, urmând o relaxare graduală pe măsură ce presiunile inflaționiste își diminuează intensitatea.

Date fiind relaxarea treptată a condițiilor monetare și financiare, împreună cu o cerere externă mai robustă, se estimează că în 2025 va avea loc o creștere reală a PIB-ului. Creșterea va înregistra 3,2%, ceea ce se plasează ușor sub previziunile făcute în toamna anului 2023.

În decembrie anul trecut, indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a înregistrat o scădere la 7%, contribuind la reducerea inflației generale în 2023 la 9,7%, față de 12% înregistrat în 2022.

Încetinirea inflației poate fi asociată cu o reducere semnificativă a expansiunii creditelor private, determinată de politici monetare stricte și de scăderea prețurilor la energie și alimente.

Inflatia, cu excepția energiei și alimentelor, a suferit o încetinire mai mică și a rămas peste inflația generală la sfârșitul anului 2023. Această evoluție a fost rezultatul unei majorări substanțiale a prețurilor la servicii și a prețurilor nealimentare.

În ciuda unei scurte stagnări la începutul anului 2024, datorată unor majorări de impozite indirecte, se prognozează că ritmul de creștere al prețurilor va încetini și mai mult în perioada de prognoză.

Se estimează că inflația medie anuală, măsurată prin IAPC, va atinge 5,8% în 2024, urmând să încetinească la 3,6% în 2025. Această prognoză rămâne în mare parte constantă în comparație cu cea făcută în toamnă.

Cu toate acestea, Comisia Europeană indică că riscurile sunt orientate către un proces de dezinflație mai lent, în cazul în care salariile și pensiile continuă să cunoască o creștere rapidă.