Comisia Europeană anunță noi tratamente anti-COVID

Portofoliul de tratament COVID anunțat de Comisia Europeană are șanse mari să fie autorizat şi, prin urmare, să fie disponibil curând pe piața europeană. Totuși, medicul infecționist Adrian Marinescu a subliniat că România nu are un stoc suficient de mare.

„Acolo vorbim de acei anticorpi monoclonali antispike, de cocktailul folosit la tratarea președintelui american, de acolo a devenit cunoscut. L-am avut și noi în studiile clinice și efectele au fost mai mult decât bune. Într-adevăr, sunt de folosit acești anticorpi anti-spike în momentul de debut al bolii la persoana vulnerabilă ca să nu se ajungă la complicații și să poată fi monitorizată acasă.

O a doua categorie, dacă vorbim de imunomodulatoare care sunt de fapt tot anticorpi monoclonali, dar nu de tip anti-spike, sunt foarte utili la pacienții care au o formă severă dar nu au ajuns pe patul de Terapie Intensivă și pot să împiedic prin acest tratament transformarea unui pacient sever într-unul critic.

O a treia categorie o reprezintă antiviralele, medicamente pe care ar trebui să le am în farmacie și pe care să le pot folosi în momentul în care pacientul e acasă, prescrise de medicul de familie”, a declarat medicul Adrian Marinescu la Antena 3.

Adrian Marinescu a explicat și ce ne așteaptă în viitorul apropiat

Directorul medical al Institutului „Matei Balş”, Adrian Marinescu, a vorbit anterior și despre evoluția cazurilor de COVID-19, în timpul sărbătorilor de iarnă.

„Luna octombrie va fi mai grea. O să începem uşor, uşor să scădem la nivel de cazuri. Mă refer şi la spitalizări şi la paturile de terapie intensivă şi eu cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”, a afirmat medicul, la cea de-a III-a ediţie a videoconferinţei „Sănătate şi FARMA – Sistemul sanitar, sub valul al IV-lea”, organizată de Grupul de presă Bursa.

Simultan, medicul a vorbit și despre pericolul la care se expun persoanele care nu vor să meargă la spital de la primele simptome. Potrivit acestuia, tratamentul trebuie administrat la timp pentru a evita o formă gravă a bolii.

„Când cineva este vulnerabil şi are un test pozitiv, are o simptomatologie, trebuie să ajungă la spital să îşi facă o evaluare. Este păcat să ajungă prea târziu. Să ştiţi că toate tratamentele existente în momentul de faţă nu au o mare eficienţă dacă nu sunt administrate la începutul bolii”, a explicat Marinescu, care a adăugat că 94 – 95% dintre pacienţii care ajung la ATI cu forme critice sunt persoane nevaccinate.