Smatrics furnizează servicii de e-mobilitate în Austria şi va funcţiona în mod autonom pe piaţă, ca societate mixtă. Serviciile de e-mobilitate sunt necesare pentru operarea vehiculelor electrice. 

Comisia Europeană a stabilit că propusa achiziţie nu ridică temeri privind concurenţa din cauza suprapunerii limitate între activităţile actuale sau cele viitoare ale companiilor în Spaţiul Economic European. 

În aprilie, grupul austriac de petrol şi gaze OMV, proprietarul Petrom, a anunţat că urmează să preia o participaţie de 40% în Smatrics, un furnizor de staţii de încărcare pentru automobilele electrice. 

Smatrics gestionează aproximativ 400 de staţii de încărcare în Austria pentru care producătorul de energie hidroelectrică Verbund furnizează energie. De asemenea, compania Smatrics se ocupă şi de construcţia şi gestionarea staţiilor de încărcare la benzinării, pentru gospodării private şi companii, pentru hoteluri şi companii de transport. 

Cele două companii au informat că prioritatea Smatrics este extinderea în Austria şi Germania, urmând ca ulterior să analizeze şi o pătrundere pe pieţele din Cehia, Slovacia, Slovenia şi Ungaria. Obiectivul este creşterea numărului şi calităţii staţiilor de încărcare rapidă, astfel încât automobilele electrice să poată parcurge o distanţă de 100 de kilometri după cinci minute de încărcare, a declarat directorul general de la Verbund, Wolfgang Anzengruber. 

Companiile nu au dezvăluit preţul plătit de OMV pentru pachetul de 40% din acţiunile Smatrics, preţ care va fi achitat în numerar. După această tranzacţie, OMV şi Verbund vor deţine fiecare 40% din acţiunile Smatrics, iar Siemens restul. 

În Austria, la finele lui 2016, erau înregistrate 13.000 de vehicule electrice. Comparativ, în România, conform unui raport APIA, numărul maşinilor electrice noi comercializate în 2016 a crescut cu 237% faţă de 2015, până la 167 de unităţi. Mărcile care au vândut cele mai multe modele electrice sunt BMW, Mercedes Benz şi Volkswagen, potrivit raportului. 

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, iar statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, în timp de 9,36% se tranzacţionează liber pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Agerpres