Comisia Europeană ar putea tăia cu 70% fondurile de coeziune alocate Ungariei în următorii 7 ani

Budapesta

SURSA FOTO: Dreamstime

Îngrijorările Bruxelles-ului cu privire la politicile Budapestei ar putea duce la o tăiere drastică a fondurilor europene pe care ţara vecină la primeşte. Propunerea a fost înaintată, în urmă cu două luni, de către comisarul Johannes Hahn. Comisia Europeană este aşteptată să ia o decizie finală chiar luna aceasta.

Veşti foarte proaste pentru vecinii noştri din Ungaria, la nivel european!

Tăiere drastică a fondurilor europene alocate Ungariei, propusă de comisarul european pentru Buget!

Potrivit unei propuneri înainte de către comisarul european pentru Buget, Ungaria s-ar putea trezi cu o reducere de 70% a fondurilor de coeziune primite din partea Comisiei Europene, în cazul în care nu va ţine cont de preocupările Bruxelles-ului cu privire la standardele democratice, corupție, migrație și drepturile LGBTQ.

Comisarul Johannes Hahn a adresat o notă Colegiului Comisarilor, în luna iulie, în care a vorbit despre „incapacitatea, eșecul sau lipsa de voință sistemică a autorităților maghiare de a preveni deciziile care încalcă prevederile legale în ceea ce privește achizițiile publice și conflictele de interese”.

Respectiva reducere cu 70% a fondurilor de coeziune alocate Budapestei ar reprezenta „abordarea în mod adecvat” a riscurilor generate de corupție. Corupția sistemică, în special în domeniul achizițiilor publice, face ca banii publici din UE „să fie în pericol dacă vor fi distribuiti în continuare autorităților maghiare”.

Aşadar, comisarul european pentru Buget a propus îngheţarea a 70% din fondurile alocate celor trei programe pentru politica de coeziune a Ungariei, ceea ce ar echivala cu o reducere de circa 20% a tuturor fondurilor europene ce vor ajunge la Budapeste în următorii şapte ani.

Cele trei programe vizate de propunerea lui Johannes Hahn sunt Programul Operațional de Mediu și Eficiență Energetică, Programul Operațional Transport Integrat şi Programul Operațional de Dezvoltare a Teritoriului și Așezărilor, notează cursdeguvernare.ro.

Johannes Hahn: Riscul financiar pentru buna gestiune financiară a bugetului Uniunii poate fi considerat ca fiind foarte semnificativ

„Având în vedere gravitatea, frecvența și durata încălcărilor sistemice identificate în cadrul achizițiilor publice, riscul financiar pentru buna gestiune financiară a bugetului Uniunii poate fi considerat ca fiind foarte semnificativ.

În ceea ce privește programele operaționale în cauză, nivelul de implementare prin achiziții publice este estimat la 85%-90%. Ținând cont de acest lucru, precum și de faptul că unele proceduri de achiziții publice pot să nu fie afectate de încălcările sistemice, o estimare rezonabilă a nivelului potențial de risc pentru bugetul UE poate corespunde cu 70% din fondurile alocate acestor programe.

Astfel, suspendarea a 70% din angajamentele UE pentru aceste programe operaționale poate fi considerată o măsură proporțională.

În cazul în care anumite programe operaționale nu sunt aprobate până la momentul în care Comisia ar înainta Consiliului această măsură, ar putea fi propusă suspendarea corespunzătoare a aprobării programelor operaționale în cauză”, se arată în documentul adresat de către comisarul european pentru Buget Colegiului Comisarilor.

Ulterior, Ungaria a venit cu noi propuneri pentru a evita această situaţie, prezentând, pe 21 august, o „gamă de măsuri de remediere”. Guvernul de la Budapesta trebuie să aştepte o lună de zile, până pe 21 septembrie, pentru a afla răspunsul Comisiei Europene.

Autorităţile maghiare s-ar fi angajat să implementeze rapid o serie de măsuri, inclusiv înființarea unei autorități anticorupție însărcinată să supravegheze alocarea fondurilor UE.