Chiar dacă suntem în plină pandemie de coronavirus, atacurile cibernetice continuă. În acest context, Comisia Europeană trage un semnal de alarmă cu privire la modul în care hackerii acționează.
Potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeană, Agenţia Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) a publicat marţi raportul său anual, care rezumă principalele ameninţări cibernetice pe care le-a identificat între 2019 şi 2020.
Astfel, conform raportului, atacurile sunt în continuă creştere, devenind din ce în ce mai sofisticate, mai precis direcţionate, mai răspândite şi adesea nedepistate, iar în majoritatea cazurilor motivaţia este de natură financiară, menționează sursa citată.
Mesajele de tip spam au crescut
De asemenea, se înregistrează o creştere a phishingului, a mesajelor de tip spam şi a atacurilor cu ţintă precisă pe platformele de comunicare socială. Pe parcursul pandemiei de coronavirus, a fost pusă la încercare securitatea cibernetică a serviciilor de sănătate, în timp ce adoptarea unor noi regimuri de muncă şi de învăţământ la distanţă, de comunicare interpersonală şi de teleconferinţă au modificat, de asemenea, spaţiul cibernetic.
În acest context, Uniunea Europeană anunță măsuri ferme de consolidare a capacităţilor în materie de securitate cibernetică. Mai exact, potrivit sursei citate, UE va actualiza legislaţia în domeniul securităţii cibernetice, va adopta o nouă strategie de securitate cibernetică până la sfârşitul anului 2020.
De asemenea, Executivul comunitar investeşte în cercetarea şi consolidarea capacităţilor în materie de securitate cibernetică, precum şi în sensibilizarea publicului cu privire la noile ameninţări şi tendinţe cibernetice, de exemplu prin campania anuală intitulată Luna securităţii cibernetice.