"Globalizarea este bună pentru economia europeană în general, dar asta înseamnă prea puţin pentru cetăţeni, dacă beneficiile nu sunt distribuite corect şi într-un mod mai egal", a declarat într-o conferinţă de presă prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans. "Europa trebuie să contribuie la rescrierea regulilor globale astfel încât comerţul liber să devină un comerţ corect", a adăugat acesta. 

Deşi comerţul global a dus la creşterea prosperităţii în UE, care are o cotă de 15% din exporturile globale, avantajele aduse de această creştere nu sunt răspândite în mod egal şi se înregistrează închideri de fabrici, pierderi de locuri de muncă şi presiuni asupra salariilor, ceea ce generează nemulţumiri sociale, se arată în document. Mai mult, UE trebuie să se asigure că standardele sale privind drepturile omului, condiţiile de muncă, siguranţa alimentară, sănătatea publică şi protecţia mediului nu le creează companiilor sale un dezavantaj competitiv. 

Documentul îndeamnă la un dialog în interiorul UE cu privire la cum pot fi reglementate inegalităţile, cum ar fi prin măsuri de consolidare a poziţiei cetăţenilor în bloc prin educaţie, politici fiscale şi investiţii. Uniunea trebuie să găsească o soluţie echilibrată, pentru a nu cădea în extremele protecţionismului ori liberalizării complete, avertizează Comisia, în documentul care ar putea duce la lansarea unor propuneri legislative pe acest subiect, în cursul acestui an. 

UE a subliniat în mod repetat că protecţionismul – spre care înclină preşedintele american Donald Trump – este contraproductiv, aminteşte Reuters. În acelaşi timp, în Franţa, lidera de extremă dreapta Marine Le Pen a obţinut 34% din voturi la al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale cu o platformă anti-UE în care a promis între altele să-i apere pe oamenii muncii francezi de "globalizarea sălbatică".

AGERPRES