Comisia Europeană a cerut marţi Irlandei să încaseze 13 miliarde de euro de la Apple, considerând că gigantul american a beneficiat ilegal de facilităţi fiscale, relatează agenţia EFE.
"Statele membre nu pot oferi facilităţi fiscale anumitor companii, acest lucru este ilegal conform prevederilor UE privind ajutoarele de stat. Investigaţia Comisiei a ajuns la concluzia că Irlanda a acordat Apple facilităţi fiscale ilegale, care au permis acestei companii să plătească taxe semnificativ mai mici decât alte companii timp de mai mulţi ani. Graţie acestui tratament preferenţial, Apple a plătit în realitate un profit pe companii care a scăzut de la 1% pentru profiturile sale europene în 2003 până la 0,005% în 2014", a declarat comisarul european pentru Concurenţă, Margrethe Vestager.
Executivul comunitar a precizat că, în urma unei investigaţii demarate în luna iunie 2014, s-a descoperit faptul că profiturile din vânzările realizate de subsidiarele Apple Sales International şi Apple Operations Europe, companii cu sediul în Irlanda, erau alocate "într-o modalitate care nu corespunde cu realitatea economică". Astfel, majoritatea profiturilor generate de Apple în Europa erau alocate unor "head offices" care existau doar pe hârtie şi care nu plăteau taxe nicăieri. În concluzie, CE a cerut Irlandei să recupereze de la Apple impozite neplătite pentru perioada 2003-2014.
În replică, Irlanda a anunţat că intenţionează să facă recurs la decizia CE. Ministrul irlandez de Finanţe, Michael Noonan, a subliniat că poziţia autorităţilor de la Dublin este în continuare aceea că Irlanda nu a acordat un tratament preferenţial Apple şi nici nu a acordat ajutoare de stat. "Decizia CE nu îmi lasă altă opţiune decât să cer aprobarea Cabinetului pentru un recurs. Acesta este necesar pentru a apăra integritatea sistemului nostru fiscal, pentru a oferi certitudine fiscală companiilor şi a contesta uzurparea de către prevederile comunitare privind ajutoarele de stat a competenţei suverane a statelor membre în domeniul taxelor", a declarat Michael Noonan.
Taxele sunt un domeniu care ţine de competenţa statelor membre UE însă Comisia consideră că poate interveni acolo unde facilităţile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeană a ordonat Olandei şi Luxemburgului să recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat şi grupul american Starbucks. Agerpres