Normele UE impun statelor membre obligaţia de a menţine un nivel minim de stocuri de ţiţei şi/sau de produse petroliere, care trebuie să fie disponibile în orice moment şi care, prin urmare, oferă UE securitatea aprovizionării din resursele petroliere.
Potrivit CE, legislaţia românească actuală interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garanţii reale, adică drept active oferite ca şi garanţie pentru a obţine un împrumut. Această interdicţie ar putea face mai dificilă pentru operatorii economici îndeplinirea obligaţiei de a deţine stocuri. De asemenea, România a pus în aplicare în mod incorect normele referitoare la dreptul operatorilor economici de a-şi delega obligaţia de a menţine stocuri petroliere, precum şi pe cele privind instituirea de proceduri de urgenţă aplicabile în cazul unei întreruperi majore a aprovizionării.
Întrucât nu s-a asigurat încă conformitatea cu legislaţia UE, Comisia transmite acum un aviz motivat.
"România are la dispoziţie două luni pentru a informa Comisia cu privire la măsurile luate pentru a remedia situaţia; în caz contrar, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a UE cu privire la acest caz", se arată în comunicatul executivului comunitar.
SURSA: Agerpres