Comisia Europeană, chemată la negocierile ruso-ucrainiene privind livrările de gaze

Statutul Europei de principal importator al gazelor naturale ruseşti este motivul pentru care Comsia Europeană va fi invitată participe la discuţiile bilaterale dintre Ucraina şi Rusia pentru încheierea unui acord privind livrările de gaze naturale, anunţă Ria Novosti. De noua înţelegere este interesată şi România, care a ajuns să importe peste 16 milioane de metri cubi de gaz pe zi din Rusia.

Comisarul European pentru Energie Gunther Oettinger a fost invitat la negocierile care vor avea loc între Ucraina şi Rusia. Părţile vor analiza şi un posibil parteneriat de operare în comun a sistemului ucrainian de transport al gazelor, esenţial pentru livrarea mai rapidă de gaze ruseşti către Europa.

Oficialii de la Kiev doresc ca în acest parteneriat să fie implicată şi Uniunea Europeană. Ucraina încearcă astel să obţină un aliat pentru a convinge Moscova să reducă atât preţul la gaze, cât şi cantitatea contractată, de 52 miliarde metri cubi, la 27 miliarde metri cubi.

De asemenea, Ucraina vrea să obţină şi reducerea preţului la gaze din contractul semnat în 2009 între compania Gazprom, condusă de Alexei Miller (foto), şi premierul Iulia Timoşenko. Potrivit acestuia, Kievul trebuie să plătească un preţ de 416 dolari/1.000 metri cubi până în 2012, considerat prea mare de ucraineni. Oficialii Gazprom au reacţionat însă vehement şi au afirmat că Ucraina nu poate modifica unilateral clauzele contractuale stabilite.

Iulia Timoşenko a fost găsit vinovată de abuz în serviciu, în octombrie 2011, după ce a semnat cu Gazprom, în 2009, un acord considerat nefavorabil de către autorităţile de la Kiev. Fostul premier a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi la plata unor despăgubiri de 187 milioane de dolari către Naftogaz, compania naţională de petrol şi gaze a Ucrainiei.