Comisia Europeană a clasat procedura care ar fi însemnat penalităţi de până la 200.000 euro în fiecare zi suportate din bugetul de stat.
Anunţul MMAP a fost făcut în urma unei informări venite din partea Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană.
"Când am preluat mandatul de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în noiembrie 2015, una din nenumăratele probleme pe care le-am găsit la Minister a fost şi situaţia de pre-infringement în care se găsea România pe domeniul forestier, unde ţara noastră primise un ultimatum de la Comisia Europeană. Clasarea acestei proceduri a fost o prioritate pentru noi", a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.
Declanşarea infringementului ar fi însemnat penalităţi de până la 200.000 euro în fiecare zi, până când România s-ar fi conformat cu legislaţia europeană, iar costurile pentru plata amenzilor ar fi fost suportate din Bugetul de Stat.
"Împreună cu o echipă mică dar foarte dedicată, am depus eforturi extraordinare în acest an pentru a elabora şi implementa un pachet de măsuri ample, care să pornească o reformă adevărată în felul în care gospodărim pădurile României, un capital cu valoare inestimabilă pentru noi toţi. Munca, perseverenţa şi competenţa au dat roade, şi Comisia Europeană a apreciat pozitiv rezultatele noastre, închizând clauza de infringement împotriva României", a adăugat ministrul Cristiana Paşca Palmer.
Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană a informat MMAP, în data de 29 septembrie 2016, asupra deciziei Comisiei Europene de clasare a acestei proceduri de infringement, care viza neîndeplinirea obligaţiilor ce revin statului român din Regulamentele europene de stabilire a obligaţiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse de lemn, precum şi cele referitoare la instituirea unui regim de licenţe FLEGT pentru importurile de lemn în Comunitatea Europeană.
AGERPRES