Comisia Europeană a subliniat, în raportul său anual privind statul de drept în statele membre ale Uniunii Europene, câteva recomandări esențiale pentru România. Printre acestea, se numără finalizarea procesului de integrare a recomandărilor Comisiei de la Veneția referitoare la legile justiției și intensificarea eforturilor pentru a asigura consultări publice autentice înainte de adoptarea oricărei legislații noi.

De asemenea, raportul evidențiază necesitatea ca România să continue să îmbunătățească resursele umane din sistemul judiciar, conform standardelor europene. Acest lucru este crucial pentru menținerea unui sistem de justiție eficient și echitabil.

Comisia Europeană recomandă adoptarea unor măsuri concrete privind infracțiunile din sistemul judiciar

Pe lângă aceste aspecte, Comisia Europeană recomandă adoptarea unor măsuri concrete pentru a asigura investigarea și punerea sub acuzare eficientă a infracțiunilor din sistemul judiciar, inclusiv a faptelor de corupție, respectând standardele europene. Totuși, este recunoscut faptul că România a făcut anumite progrese în această direcție.

Comisia Europeană mai sfătuiește autoritățile de la București să introducă reguli clare pentru membrii Parlamentului privind activitatea de lobby și să intensifice eforturile pentru a consolida regulile și mecanismele care să asigure independența editorială a serviciilor publice de presă, conform standardelor europene privind serviciile media publice. În aceste domenii, raportul notează că nu s-au înregistrat progrese față de raportul anterior din 2023.

În plus, autoritățile române sunt sfătuite să avanseze în procesul de obținere a acreditării pentru două Institute Naționale privind Drepturile Omului, în conformitate cu principiile ONU de la Paris.

UE
Steagul UE/SURSA FOTO: Inquam Photos, Alberto Grosescu

România, apreciată pentru finalizarea Legilor Justiției

Raportul CE publicat miercuri arată că România a luat măsuri pentru a finaliza procesul inițiat în vederea integrării recomandărilor Comisiei de la Veneția în legătură cu legile justiției, atenția fiind acum concentrată pe implementare.

”O serie de sancţiuni disciplinare impuse de Consiliul Superior al Magistraturii au fost anulate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce arată că corectarea continuă să fie eficientă.

Sunt în desfăşurare eforturi pentru a asigura resurse umane adecvate pentru sistemul de justiţie, deşi pentru moment încă există o serie de locuri vacante care ar putea, în timp, să afecteze calitatea şi eficienţa justiţiei”, se arată în raport.

Comisia Europeană a menționat că au fost făcute eforturi pentru a îmbunătăţi digitalizarea în interiorul sistemului de justiţie.

”Câteva măsuri suplimentare au fost luate pentru a asigura implementarea efectivă a legilor justiţiei”, indică raportul publicat miercuri de executivul comunitar.

Achizițiile publice rămân un domeniu cu grad ridicat de corupție

Documentul notează că Strategia anticorupție pentru 2021-2025 este pe drumul cel bun. Comisia Europeană menționează că autoritățile mențin un bilanț pozitiv în combaterea corupției, inclusiv în cazurile de corupție la nivel înalt. Cu toate acestea, răspunsul legislativ întârziat privind statutul restricțiilor a dus la închiderea multor cazuri de corupție și anularea condamnărilor.

Se mai spune și că au fost luate măsuri suplimentare pentru investigarea și punerea sub acuzare a infracțiunilor de corupție din sistemul judiciar. O propunere de actualizare a cadrului de integritate a fost prezentată Ministerului Justiției. Acesta nu acoperă, însă, complet problema „ușilor batante”. Conform raportului, Agenția Națională de Integritate a continuat să lucreze eficient în privința conflictelor de interese, declarațiilor de avere și avertizorilor de integritate.

Adoptarea legislației privind transparența finanțării partidelor politice este încă în așteptare. Achizițiile publice rămân un domeniu cu grad ridicat de corupție. Conform celor spuse de Comisia Europeană, măsurile pentru identificarea aspectelor și procedurilor predispuse la corupție sunt în curs de implementare.

Cadrul juridic privind accesul la informație nu s-a îmbunătățit

Deși există un cadru juridic solid și penalități aplicate, unele partide politice și-au sporit finanțările către media private pentru publicitate politică. Cadrul juridic privind accesul la informație nu s-a îmbunătățit. Amenințările și cazurile de hărțuire contra jurnaliștilor rămân o problemă. În plus, se arată că presiunea comercială afectează independența editorială.

La 15 septembrie 2023, Comisia Europeană a încheiat oficial MCV. Instituția a constatat că România a îndeplinit satisfăcător toate condițiile și recomandările stabilite prin acest mecanism. Monitorizarea va continua prin raportul anual privind statul de drept, la fel ca pentru toate statele membre ale UE.