Noi critici la adresa Ungariei, venite de la Bruxelles!
Comisia Europeană îşi continuă criticile la adresa Ungariei: Situaţia statului de drept se deteriorează în continuare
Situaţia statului de drept a continuat să se deterioreze în Ungaria, este de părere Comisia Europeană.
În cadrul unei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Europene, forul european şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de independenţă a autorităţii de reglementare a mass-media, dar şi la utilizarea programului spion Pegasus de către autorităţile de la Budapesta, transmite agenţia AFP.
Comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders: „În numele Comisiei, nu vedem niciun progres; dimpotrivă, au existat chiar noi deteriorări.”
Oficialul s-a referit şi la legea ce interzice discuţiile cu minorii despre „schimbarea de sex şi homosexualitate”, denunţând caracterul ei discriminatoriu faţă de comunitatea LGBT din Ungaria.
Comisia Europeană mai este preocupată şi de independenţa autorităţii de reglementare a mass-media. Membrii acesteia au fost numiţi de către Fidesz, partidul de guvernământ din Ungaria, iar autoritatea a refuzat reînnoirea licenţei de emisie pentru Klubradio, un post de radio independent.
Probleme sesizate şi la alegerile din luna aprilie
Comisarul european pentru Justiţie a mai vorbit şi despre constatările preliminare ale OSCE, în contextul alegerilor legislative din aprilie din Ungaria, constatări care pun sub semnul întrebării „părtinirea mass-media sau finanţarea opacă a campaniei” electorale.
Există şi „probleme cu privire la independenţa justiţiei sau la utilizarea programelor spion precum Pegasus de către autorităţile ungare”, a mai indicat Didier Reynders.
„Evaluarea noastră este aceea că situaţia nu este bună în Ungaria”, a punctat şi Vera Jourova, vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil cu Valori şi Transparenţă.
Replica ministrului ungar al Justiţiei, Judit Varga
Chestionată de colegii săi în cadrul reuniunii de luni, Judit Varga, ministrul ungar al Justiţiei, a transmis că poporul ungar şi-a exprimat prin votul său „sprijinul pentru politica europeană a guvernului ungar” şi a denunţat „presiunea politică” exercitată de UE.
Judit Varga a vorbit şi despre poziţia adoptată de Ungaria privind embargoul petrolier împotriva Rusiei.
„Fiind o ţară fără ieşire la mare, este esenţial să fie garantată continuarea aprovizionării şi a securităţii cu energie a Ungariei.
Aşa că aşteptăm mai întâi o nouă propunere şi apoi putem merge mai departe. (…) Suntem în discuţii cu Comisia”, a precizat ministrul ungar al Justiţiei.
Întâlnirea a avut loc în cadrul unei proceduri lansate împotriva Ungariei de către Parlamentul European, în anul 2018, pentru „risc clar de încălcare gravă a valorilor europene”. A fost cea de-a patra audiere de acest tip.