Comisia Europeană critică lipsa de transparență și corectitudine în selecția conducerii Transelectrica. Potrivit unui document al Comisiei, Transelectrica, companie de o importanța strategică pentru securitatea energetică a României și a Europei, are nevoie de o conducere competentă și integră.
Comisia Europeană critică procesul de selecție netransparent la Transelectrica
Un nou document al Comisiei Europene scoate la iveală problemele grave de transparență și conflicte de interese în procesul de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere al Transelectrica, transportatorul național de energie.
Documentul, consultat de HotNews, detaliază modul în care procedura de numire a șefilor Transelectrica a fost afectată de lipsa de transparență și nerespectarea principiilor concurenței și responsabilității.
Observațiile Comisiei Europene
Experții Comisiei Europene arată că Transelectrica, o companie vitală pentru securitatea energetică a României și a regiunii, necesită o conducere competentă și integră, având în vedere rolul său esențial în proiecte strategice precum sincronizarea cu Ucraina și Moldova, proiectul cablului submarin din Marea Neagră și Coridorul Verde.
În documentul întocmit de experți, se subliniază că procedura de selecție a fost lipsită de transparență, iar persoanele numite nu au fost selectate pe baza competenței, ci pe alte criterii.
„Înțelegând importanța companiei pentru securitatea României, a regiunii și a Uniunii Europene, cu un rol vital în proiecte foarte importante și complexe (cum ar fi Proiectul privind cablul submarin din Marea Neagră, Proiectul „Coridorul Verde”, sincronizarea de urgență cu Ucraina și Moldova după invazia rusă în Ucraina, finanțarea europeană prin Fondul pentru modernizare de peste 500 milioane de euro), compania are nevoie, pe lângă stabilitate pentru organismele de conducere, de încredere și de suport din partea acționarilor și părților interesate ca persoanele selectate și numite în organele sale de conducere au capacitatea de a susține interesele și obligațiile Transelectrica și că pot îndeplini întregul potențial al Transelectrica, fără a-l irosi”, se arată în document.
Comisia Europeană a comunicat îngrijorările sale Guvernului României într-un mod informal, subliniind necesitatea unor proceduri de selecție corecte și conforme cu legislația europeană, mai ales pentru o companie atât de importantă precum Transelectrica.
Unul dintre candidații selectați pentru Consiliul de Supraveghere, Cristian Alexandru Vasilescu, era la momentul respectiv secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului (SGG), care este și acționarul majoritar al Transelectrica, cu o participație de 58,68%.
Aceasta ridică probleme de conflicte de interese, având în vedere că SGG a fost responsabil și de procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere. Mai mult, Vasilescu a fost președintele Comitetului de Nominalizare și Remunerare, responsabil de selecția membrilor Directoratului.
Lipsa de transparență în procesul de selecție
Experții europeni subliniază că procesul de selecție a fost profund viciat. Candidații nu au fost informați cu privire la evaluările individuale și nici nu li s-au comunicat punctajele obținute.
Procedurile de evaluare nu au fost transparente, iar rolul consultantului independent, care ar fi trebuit să fie doar consultativ, s-a transformat într-unul decisiv, încălcând principiul asumării răspunderii de către Comitetul de Nominalizare.
De asemenea, candidații nu au avut acces la informații legate de procedurile de contestare și nu li s-a oferit timpul necesar pentru a completa chestionarele într-un mod corect și detaliat, ceea ce a dus la o discriminare evidentă a unor participanți.
După finalizarea procedurii de selecție, au fost depuse mai multe sesizări la Secretariatul General al Guvernului, la Comisia Europeană și la alte instituții, inclusiv la AMEPIP (Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului), unde unul dintre candidații numiți în Directorat, Victor Moraru, era șef.