Pia Ahrenkilde Hansen, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, le-a declarat reporterilor că decizia Moody’s este "de neînţeles". Irlanda este pe drumul cel bun, exporturile au crescut iar ţara şi-a redobândit competitivitatea, a explicat oficialul european.
În 14 iulie, reprezentanţii UE, BCE şi FMI vor prezenta concluziile privind modul de implementare al programului de ajustare economică al guvernului irlandez.
Moody’s a retrogradat ratingul Irlandei la ‘Ba1’, de la ‘Baa3’, cu perspectivă negativă, din cauză că vede un risc crescut ca Irlanda să aibă nevoie de un al doilea pachet de sprijin, după ce primul pachet va expira la finele lui 2013. Anul trecut Irlanda a obţinut asistenţă financiară de 85 miliarde de euro de la UE şi FMI, în schimbul căruia guvernul de la Dublin a promis implementarea unor măsuri de consolidare fiscală şi reforme economice.
Decizia Moody’s de a retrograda Irlanda în categoria junk vine la o săptămână după ce aceeaşi agenţie de evaluare a coborât ratingul Portugaliei cu patru trepte, la ‘Ba2’, de la ‘Baa1’, cu perspectivă negativă.
În prezent, Moody’s atribuie Irlandei un rating mai slab decât cel atribuit Columbiei. În plus, perspectiva negativă înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în următoarele 12 – 18 luni. Este pentru prima dată când Irlanda se găseşte în categoria investiţiilor speculative. În schimb, celelalte două mari agenţii de rating, Standard & Poor’s şi Fitch Ratings, atribuie Irlandei un rating ‘BBB plus’, cu trei trepte peste nivelul junk.
Potrivit Moody’s, ratingul Irlandei este cu o treaptă peste cel al Portugaliei şi cu şase trepte peste cel al Greciei.
Comisarul european pentru pieţe financiare, Michel Barnier, a propus luni întărirea regulilor aplicabile agenţiilor de evaluare, interzicându-le în special să acorde un rating ţărilor care beneficiază de un plan de ajutor internaţional.
SURSA: Agerpres