Comisia Europeană prezintă Raportul privind situația din Spațiul Schengen pentru 2022. Este pentru prima dată când Comisia prezintă un astfel de raport, după strategia Schengen de anul trecut.

Forumul Schengen şi Consiliul Schengen sunt programate pe 2 iunie, respectiv 10 iunie

Raportul face parte din inițiativa Comisiei de a consolida guvernanța Schengen printr-un raport anual privind situația din acest spațiu, stabilind prioritățile pentru anul următor și monitorizând progresul la sfârșitul anului trecut.

Raportul va servi drept bază pentru discuțiile dintre membrii Parlamentului European și miniștrii de Interne la Forumul Schengen din 2 iunie și la viitorul Consiliu Schengen din 10 iunie, potrivit ERT News (Grecia).

„Schengen se va dovedi mai puternic decât diferitele provocări pe care le are de înfruntat”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat că: „Spațiul Schengen a unificat continentul nostru și este emblematic pentru modul de viață european.

Pe parcursul anului trecut, am luat măsuri decisive pentru a consolida în continuare guvernanța spațiului Schengen și pentru a restabili încrederea în această pârghie crucială a economiilor noastre.

Raportul reflectă angajamentul neclintit de a se asigura că Schengen se va dovedi mai puternic decât diferitele provocări pe care le are de înfruntat”.

Comisarul pentru Afaceri Interne, Ylva Johansson, a menționat că „libertatea de circulație, ședere și muncă în diferite state membre este valoroasă pentru europeni. Crizele și provocările recente au arătat că nu putem considera această libertate drept un dat.

Vom continua să lucrăm împreună pentru a atinge prioritățile stabilite în raportul cu privire la situația din spațiul Schengen”.

Starea Spațiului Schengen și noile priorități

Raportul cu privire la situația din Spațiul Schengen pentru 2022 este punctul de plecare pentru noul ciclu anual Schengen. Ciclul prevede o monitorizare regulată a situației din spațiul Schengen, permițând identificarea în timp util a problemelor pentru a asigura responsabilitatea comună și pentru a promova luarea măsurilor adecvate.

Raportul stabilește o listă de acțiuni prioritare pentru perioada 2022-2023 care trebuie abordate atât la nivel național, cât și la nivel european, cum ar fi:

  • implementarea noii arhitecturi IT (IT) și de interoperabilitate pentru managementul frontierelor,
  • valorificarea instrumentelor de cooperare transfrontalieră,
  • asigurarea controalelor sistematice ale tuturor călătorilor la frontierele externe,
  • asigurarea faptului că Frontex își valorifică din plin posibilitățile pe care le are prin mandatul acordat,
  • desființarea tuturor controalelor la frontierele interne și adoptarea Codului revizuit al Frontierelor Schengen.

Raportul reamintește, de asemenea, importanța completării spațiului Schengen și solicită Consiliului să adopte decizii care să permită Croației, precum și României și Bulgariei, să devină în mod oficial parte a acestuia, cu condiția ca toate criteriile să fie îndeplinite. Același lucru se va aplica și Ciprului după finalizarea cu succes a procesului de evaluare Schengen.

Raportul prezintă, de asemenea, prioritățile care decurg din evaluările Schengen. Evaluările Schengen vizează în prezent gestionarea frontierelor externe, cooperarea polițienească, returnările de migranți, sistemul de informații Schengen, politicile în materie de vize și protecția datelor.

În paralel cu raportul Schengen, Comisia Europeană se va consulta cu organismele instituționale cu privire la viitoarea politică strategică multianuală pentru gestionarea integrată a frontierelor europene și va prezenta un raport privind punerea în aplicare a obligației statelor membre de a efectua audituri externe sistematice.