Comisia Europeană (CE) a anunțat că a decis să înceapă un proces la Curtea de Justiție a UE împotriva Bulgariei, deoarece aceasta nu a asigurat implementarea integrală a deciziei Curții Europene din 5 aprilie 2017.
Printr-o decizie a instanței, atunci, s-a stabilit că Bulgaria nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul legislației europene privind calitatea aerului.
Partea bulgară trebuie să adopte și să pună în aplicare măsuri
Valorile maxime admise pentru particulele (PM10) nu au fost respectate în Bulgaria și nu au fost luate măsuri adecvate pentru reducerea timpul de depășiri, se arată în comunicatul Comisiei.
Procesul poate duce la impunerea unor amenzi pentru timpul de la prima decizie a instanței și pentru timpul de la a doua decizie pînă la asigurarea ducerii la îndeplinire integrale a cerințelor, precizează CE.
Pentru a pune în aplicare decizia, partea bulgară trebuie să adopte și să pună în aplicare măsuri. Datele prezentate de Bulgaria pentru 2015-2019 confirmă că nerespectarea permanentă a acestora constată de instanță continuă, se subliniază în comunicat.
La mai bine de trei ani de la decizie, Bulgaria nu a asigurat încă respectarea valorilor limită stabilite de normele europene în toate zonele de monitorizare a calității aerului.
Rezultatele obținute până în prezent sunt nesatisfăcătoare, deoarece Bulgaria nu a început încă să pună în aplicare efectiv măsuri pe teren, pentru a asigura respectarea valorilor limită. Bulgaria a anunțat că majoritatea măsurilor sunt pregătite sau vor intra în vigoare în 2024, arată 24 Chasa.
Slăbiciuni permanente în punerea în aplicare a legislației europene
În Bulgaria se remarcă unele dintre cele mai mari depășiri din UE ale valorilor limită anuale și zilnice privind PM10, cu riscurile pentru sănătate ce rezultă din asta. Depășirile valorilor limită zilnice sunt deosebit de mari – acestea sunt observate în 90 de zile pe an, adică sunt de peste 2,5 ori mai mult decât este permis conform regulilor, arată Comisia.
Comisia Europeană a anunțat astăzi că trimite un ultim avertisment Bulgariei din cauza slăbiciunilor permanente în punerea în aplicare a legislației europene privind protecția mediului.
Regulile pentru păsări și habitate stabilesc rețeaua Natura 2000, unde pot avea loc activități economice, dacă nu există un impact negativ asupra integrității acestora.
În Bulgaria, impactul planurilor existente și aprobate în zonele Natura 2000 nu a fost raportat în mod constant și au fost permise o serie de modificări care reprezintă o amenințare privind atingerea obiectivelor de conservare a naturii, explică Comisia.
Proceduri penale inițiate de CE în urmă cu doi ani
Se subliniază faptul că Comisia Europeană a inițiat proceduri penale împotriva Bulgariei cu privire la această problemă în urmă cu doi ani.
Noile plângeri și verificarea permiselor acordate în zone conform Natura 2000 în 2019-2020 arată că această problemă există încă și continuă emiterea de permise de proiect, pe baza unor evaluări insuficiente sau chiar în absența unor evaluări adecvate.
Bulgaria are la dispoziție două luni pentru a remedia încălcarea, în caz contrar Comisia poate duce problema la Curtea de Justiție, se arată în comunicat.
Comisia Europeană a anunțat că trimite scrisori de notificare oficiale către Belgia, Bulgaria, Grecia, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, România, Ungaria, Croația și Regatul Unit pentru faptul că nu au prezentat strategii naționale pe termen lung pentru reabilitarea clădirilor.
Țărilor UE li sa cerut să prezinte aceste strategii până la data de 10 martie. Până în prezent, 14 țări au depus aceste documente. Părțile care vor primi scrisorile de la Comisie au la dispoziție două luni pentru a-și îndeplini obligațiile.
În caz contrar, CE poate continua procedura penală prin trimiterea unui aviz motivat, se menționează în comunicat.