Declaraţia respectivă a fost făcută publică după o reuniune convocată de urgenţă la Londra între ministrul de stat britanic Michael Gove, responsabil pentru aplicarea acordului de retragere a Regatului Unit din UE, şi vicepreşedintele CE pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, potrivit agerpres.ro
Apelul lansat către guvernul britanic
Maros Sefcovic a lansat un „apel către guvernul britanic să retragă aceste măsuri din proiectul de lege în cel mai scurt timp şi, în orice caz, înainte de finalul lunii”, conform comunicatului executivului comunitar. De asemenea, Maros Sefcovic a adăugat că guvernul de la Londra a afectat grav încrederea între Uniunea Europeană şi Regatul Unit.
În virtutea protocolului privind Irlanda de Nord, această provincie britanică ar trebui să urmeze unele dintre regulile UE după perioada de tranziţie post-Brexit pentru a garanta absenţa frontierei fizice cu Republica Irlanda, membră a UE, şi pentru a evita reapariţia tensiunilor în această regiune.
Regatul Unit a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea unui acord de retragere care cuprinderea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de asta pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special cea comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021.
Marea Britanie încearcă să ocolească acordul pe tema Brexitului
Guvernul britanic plănuiește o legislație care ar submina ultima versiune a acordului pe tema Brexitului la care s-a ajuns în octombrie. Demersul amenință să perturbe actualele negocieri comerciale dintre UE și Regatul Unit, care ar urma să se reia marți, la Londra.
Susținătorii Brexitului se tem că acordul de retragere, care prevede un protocol menit să împiedice revenirea la o frontieră dură în Irlanda de Nord, ar face imposibilă suveranitatea reală a Regatului Unit, din cauză că Londra este legată de Bruxelles prin domenii importante, precum ajutorul de stat și politica vamală. Părând să sporească tensiunile dintre cele două părți, David Frost, negociatorul-șef din partea Regatului Unit, a promis la sfârșitul săptămânii trecute că Regatul Unit nu va deveni un ‘stat-client’ al UE convenind un acord comercial care ar include niște așa-zise ‘clauze-marjă’ de acțiune care să stabilească niște reglementări și niște standarde valabile pentru ambele părți.
Este vorba despre două aspecte-cheie ale protocolului revizuit cu privire la Irlanda de Nord pe care, anul trecut, Boris Johnson le-a convenit cu liderii UE. Primul este Articolul 10, care prevede că legea UE cu privire la ajutorul de stat se va aplica în Regatul Unit produselor comerciale din Irlanda de Nord. Asta înseamnă că guvernul britanic este obligat să anunțe Bruxelles-ul cu privire la orice decizie de stat care ar putea afecta afacerile din regiune – o eventuală obligație cu grave urmări, despre care susținătorii Brexitului afirmă că este incompatibilă cu o deplină suveranitate, scrie Financial Times.
Al doilea punct este legat de condiția ca firmele nord-irlandeze să trebuiască să completeze niște declarații de export atunci când ar trimite mărfuri în Marea Britanie; susținătorii Brexitului afirmă că acest lucru este incompatibil cu angajamentul potrivit căruia Irlanda de Nord ar avea un ‚acces fără resticții’ pe piața internă a Regatului Unit.