Comisia Europeană dă verde pentru vaccinul Pfizer! Mai multe țări din UE pregătesc deja campanii de vaccinare imediat după Crăciun

Comisia Europeană a făcut luni ultimul pas pentru a permite Europei să înceapă vaccinările împotriva pandemiei de COVID - 19 în decurs de o săptămână. "Este un moment decisiv în eforturile noastre pentru a livra europenilor vaccinuri sigure şi eficiente", a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj publicat pe Twitter.

Comisia Europeană a dat luni aprobarea pentru utilizarea vaccinului COVID-19 dezvoltat în comun de compania americană Pfizer şi de partenerul său german BioNTech, fiind ultimul pas pentru a permite Europei să înceapă vaccinările în decurs de o săptămână, relatează Reuters.

Ţări ale Uniunii Europene, între care Germania, Austria şi Italia au declarat că intenţionează să înceapă vaccinările din 27 decembrie, în timp ce Europa încearcă să ajungă din urmă Statele Unite şi Marea Britanie unde vaccinările au început deja.

„Este un moment decisiv în eforturile noastre pentru a livra europenilor vaccinuri sigure şi eficiente”, a scris Ursula von der Leyen într-un mesaj publicat pe Twitter.

Primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA

Trebuie precizat că Agenţia Europeană pentru Medicamente – EMA a recomandat luni autorizarea condiţionată pe teritoriul Uniunii Europene a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Pfizer şi partenerul ei german BioNTech.

Acesta este primul vaccin anti-COVID-19 aprobat de EMA, autoritatea cu rol de reglementare pe piaţa medicamentelor din Europa.

Astfel, în urma deciziei de luni, ţările din UE vor putea să demareze campanii naţionale de vaccinare în această săptămână.

În România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie

În România, conform strategiei privind vaccinarea împotriva COVID-19, se va dezvolta un modul dedicat vaccinării împotriva COVID-19 în cadrul Registrului Electronic Național de Vaccinare (RENV), care va constitui baza de date electronică referitoare la vaccinare, cu respectarea prevederilor legale privind protecția datelor cu caracter personal.

Fiecare persoană care se va vaccina va primi o adeverință doveditoare de vaccinare care va cuprinde următoarele informații: numele și prenumele persoanei vaccinate, data nașterii, vârsta, județul de domiciliu, număr și serie CI, date despre vaccin: doza 1 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), doza 2 (tip vaccin, produs, serie/lot, data expirării), date despre centrul de vaccinare (nume centru de vaccinare, județ, medic coordonator/vaccinator), semnătura electronică a Registrului Electronic Național al Vaccinărilor.

Conform strategiei pentru vaccinarea împotriva COVID-19 în România vaccinarea este voluntară și ne-obligatorie.