Polonia primeşte o veste foarte bună din partea Comisiei Europene, care ar fi decis deja să deblocheze Planul Național de Redresare și Reziliență al acestei ţări. Care au fost motivele pentru care Bruxelles-ul a blocat PNRR-ul polonez?
Veşti bune pentru Polonia, din partea Comisiei Europene. Joi, 2 iunie, forul european urmează să anunțe deblocarea PNRR-ului Poloniei.
Când va primi Polonia efectiv fondurile europene din PNRR?
Totuşi, Varșovia va începe să încaseze propriu-zis banii abia în momentul în care reformele judiciare promise, necesare pentru garantarea independenței justiției, vor fi implementate.
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge joi în capitala Poloniei pentru anunțul oficial privind acordul la care s-a ajuns cu Guvernul de la Varșovia.
„Aprobarea va veni, cel mai probabil, în această după-amiază sau mâine dimineață”, a precizat un înalt oficial european, care a dorit să rămână anonim, notează agenția Reuters.
Ultra-conservatorii aflaţi la putere în Polonia sunt acuzaţi de mai multă vreme de către Bruxelles că încearcă să erodeze democrația și statul de drept.
Din acest motiv, autorităţilor de la Varșovia li s-a tăiat accesul la aproape 24 de miliarde de euro în granturi și 11,5 miliarde în împrumuturi la dobânzi simbolice.
Cele mai recente modificări legislative din Polonia, dar şi modul în care Varșovia a reacţionat la criza refugiaţilor au îndulcit relaţia cu Comisia Europeană
Totuşi, Parlamentul polonez a cedat şi a votat recent un proiect de lege care înlocuiește controversata cameră disciplinară pentru judecători.
Acum, Polonia trebuie să-i repună în funcții şi pe unii pe judecători concediați de camera respectivă, pentru ca fondurile europene din PNRR să ajungă într-un final în ţară.
Partidul Lege și Justiție, care conduce Polonia din anul 2015, a plasat presa și societatea civilă sub controlul statului, a restricționat drepturile femeilor, minorităților sexuale și migranților, atrăgând critici dure din partea organizațiilor pentru drepturile omului.
Războiul din Ucraina a reprezentat însă o oportunitate pentru Polonia de a-şi îmbunătăţi radical relaţiile cu Comisia Europeană, autorităţile de la Varșovia fiind lăudate pentru că au adăpostit mai bine de 3 milioane de refugiaţi ucraineni.
Există şi voci care se opun deciziei Comisiei Europene. Grupul Renew din Parlamentul European, spre exemplu, susţine că Polonia nu ar trebui să primească recompense în timp ce guvernul PiS „aruncă la gunoi sistematic statul de drept”.
„Nu ar trebui să acceptăm schimbări mici, cosmetice și inadecvate la sistemul juridic serios politizat din Polonia, în schimbul fondurilor europene”, se arată într-un comunicat oficial al grupului Renew.