Conform unor surse din CE, Executivul Uniunii Europene va iniţia, astăzi, procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică. Comisia va trimite în acest sens scrisori de notificare oficiale autorităţilor române, aceasta reprezentând prima etapă a procedurii de încălcare a Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene (infringement), precizează Ag
Conform unor surse din CE, Executivul Uniunii Europene va iniţia, astăzi, procedura de infringement împotriva României în mai multe cazuri privind piaţa internă a gazului şi energiei electrice şi reţelele de transport de gaz şi energie electrică.
Comisia va trimite în acest sens scrisori de notificare oficiale autorităţilor române, aceasta reprezentând prima etapă a procedurii de încălcare a Tratatului privind instituirea Comunităţii Europene (infringement), precizează Agerpres.
Un prim caz vizează încălcarea directivei cu privire la regulile comune pentru piaţa internă a gazului. România nu a notificat Comisia în legătură cu obligaţiile aferente serviciilor publice şi a aplicat preţuri reglementate în cazul consumatorilor non-casnici, încălcând astfel directiva respectivă.
În plus, ţara noastră nu a respectat prevederi ale reglementării cu privire la transparenţa condiţiilor de acces la reţelele de transport de gaz natural. Autorităţilor române li se va reproşa lipsa transparenţei condiţiilor pentru accesul la aceste reţele şi faptul că nu au reuşit să adopte acţiuni de remediere eficiente, în punerea în practică şi notificarea unui sistem de penalităţi în cazul încălcării unor articole din reglementarea amintită.
Termen de graţie de două luni
În ce priveşte piaţa internă a energiei electrice, executivul comunitar este de părere că România a încălcat prevederile directivei referitoare la normele comune ale pieţei interne a electricităţii. România nu a notificat executivul UE în legătură cu obligaţiile aferente serviciilor publice şi a aplicat preţuri reglementate în cazul consumatorilor non-casnici, încălcând astfel directiva europeană amintită.
În fine, un alt caz de infringement vizează faptul că ţara noastră nu a respectat prevederile reglementării cu privire la accesul la reţelele de schimb transfrontalier în sectorul energiei electrice şi la procedurile aplicate în cazul reclamaţiilor aferente.
Procedura de încălcare a Tratatului are trei faze. Prima faza este scrisoarea de notificare oficială. Statele membre au în mod normal 2 luni pentru a răspunde. Dacă nu se oferă niciun răspuns sau în cazul în care Comisia nu este mulţumită de răspunsul primit, se declanşează a doua fază, respectiv avizul motivat şi alte 2 luni sunt puse la dispoziţie pentru respectarea condiţiilor prevăzute de aviz. Dacă nici în intervalul de timp din această etapă statul membru nu oferă un răspuns sau acesta nu este satisfăcător, se trece la ultimul pas – trimiterea cazului la Curtea Europeană de Justiţie.
SURSA: Agerpres