În total, Comisia Europeană a iniţiat 40 de proceduri împotriva a 19 state care nu au informat Bruxellesul despre modul în care au transpus dreptul de azil european în legislaţiile lor naţionale, relatează AFP şi DPA.
''Este timpul ca statele membre să facă ceea ce trebuie să facă', a precizat, într-un comunicat, vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, înaintea unui summit extraordinar al liderilor europeni la Bruxelles privind criza imigranţilor.
'Sistemul nostru european comun de azil nu poate funcţiona decât dacă toată lumea respectă regulile. Cele 40 de proceduri de infringement de astăzi au ca scop să asigure că statele membre implementează şi aplică ceea ce au convenit să facă – şi au convenit să facă rapid şi pe deplin', a mai subliniat el.
'În Europa, toată lumea trebuie să respecte standardele adoptate în comun privind maniera de a-i primi pe solicitanţii de azil', a precizat şi comisarul european responsabil cu migraţia, grecul Dimitris Avramopoulos. 'Aceste standarde trebuie să fie pe deplin implementate şi respectate, odată cu respectarea permanentă a demnităţii şi drepturilor solicitanţilor de azil', a adăugat el.
Singurele ţări care au scăpat de acţiunea Comisiei sunt Croaţia, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Slovacia. Danemarca, Irlanda şi Marea Britanie sunt exceptate de la aplicarea regulilor europene în acest domeniu. Nici Italia nu a fost atenţionată de Bruxelles, dar a fost nevoită în trecut să ofere clarificări CE.
Comisia, care monitorizează respectarea tratatelor, a trimis scrisori de notificare oficială către Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Ungaria.
Scrisoarea de notificare oficială este primul pas din procedura de infringement, iar statele au la dispoziţie două luni pentru a notifica CE că au implementat legislaţia în cauză, în caz contrar riscând să ajungă în faţa Curţii de Justiţie a UE, care poate dispune amenzi.
România a primit scrisori de notificare oficială privind necomunicarea transpunerii Directivei privind procedurile de azil şi a Directivei privind condiţiile de primire, ambele din 2013.
Singurele ţări care au primit avize motivate, etapa a doua a procedurii de infringement, sunt Bulgaria şi Spania, în legătură cu aplicarea unei alte directive din 2011.
Grecia, care alături de Italia şi Ungaria se află la frontiera strategică a UE şi este punct de intrare în Europa pentru imigranţi, este în mod special arătată cu degetul, din cauza condiţiilor materiale de primire, se mai arată în comunicatul Comisiei Europene.AGERPRES