Comisia Europeană dorește modernizarea sistemelor de venit minim. Ce schimbări propune

În cursul zilei de miercuri, 28 septembrie, Comisia Europeană a cerut ca statele membre să modernizeze sistemele de venit minim, cu scopul de a reduce gradul celor săraci, dar și excluziunea socială în Europa.

Un comunicat de presă al instituției europene arată că există sisteme de venit minim în toate statele membre, doar că acestea sunt diferite în funcție de țară.

Astfel, Comisia Europeană a venit cu o recomandare care oferă orientări statelor membre cu privire la modalitățile de a asigura eficacitatea sistemelor lor de venit minim în combaterea sărăciei și promovarea incluziunii active în societate și pe piețele forței de muncă.

Printre recomandările instituției europene se numără și stabilirea nivelului sprijinului pentru venit printr-o metodologie transparentă și solidă.

„Statele membre ar trebui să atingă un nivel adecvat al sprijinului pentru venit până cel târziu la sfârșitul anului 2030, protejând în același timp sustenabilitatea finanțelor publice. Să revizuiască și să ajusteze anual, dacă este necesar, nivelul sprijinului pentru venit”, arată CE.

Facilitarea primirii de sprijin pentru venit per persoană

Comisia Europeană mai spune că trebuie facilitată primirea de sprijin pentru venit per persoană ci nu per gospodărie, cu scopul de a promova egalitatea de gen și independența economică. În plus, sunt necesare măsuri suplimentare pentru a asigura utilizarea venitului minim de către gospodăriile monoparentale, conduse în principal de femei.

Totodată, CE cere ca procedurile de depunere a cererilor să fie accesibile, simplificate și însoțite de informații ușor de înțeles. Decizia privind cererea de venit minim ar trebui să fie emisă în termen de 30 de zile de la depunere, cu posibilitatea revizuirii deciziei.

„Sistemele de venit minim ar trebui să ajute oamenii să își găsească un loc de muncă și să îl păstreze, de exemplu, prin educație și formare favorabile incluziunii, sprijin pentru plasament pe piața muncii, sprijin post-plasament și mentorat. Ar trebui să fie posibil să se combine sprijinul pentru venit cu veniturile obținute din munca desfășurată pentru intervale mai scurte, de exemplu în timpul perioadei de probă sau al stagiilor”, se mai arată în comunicat.

Trebuie efectuată o evaluare individuală

Comunicatul de presă trimis de instituția europeană mai arată că statele membre ar trebui să efectueze o evaluare individuală, multidimensională a nevoilor, pentru a identifica obstacolele cu care se confruntă beneficiarii în ceea ce privește incluziunea socială și/sau găsirea unui loc de muncă și sprijinul necesar pentru îndepărtarea lor.

Pe această bază, în termen de cel mult trei luni de la accesarea venitului minim, beneficiarii ar trebui să primească un plan de incluziune care să definească obiective comune, un calendar și un pachet de sprijin adaptat pentru atingerea acestui obiectiv.

Venitul minim reprezintă plăți în numerar care vin în ajutorul gospodăriilor unde acest sprijin este necesar pentru a reduce decalajul în materie de venit până la un anumit nivel, pentru a plăti facturile și pentru a avea o viață demnă.

Propunere va contribui la atingerea obiectivelor sociale ale blocului comunitar pentru 2030 legate de reducerea numărului de persoane expuse riscului de sărăcie sau excluziune cu cel puțin 15 milioane. Totodată, ea va ajuta statele membre să atingă obiectivul ca cel puțin 78 % din populația cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani să aibă un loc de muncă.