Economia Uniunii Europene ar putea crește cu 3,3% în 2022, iar rata anuală a inflației ar putea scădea în 2023
Potrivit estimărilor făcute de Comisia Europeană (CE), Uniunea Europeană (UE) ar putea înregistra o creștere economică de 3,3% în acest an. De asemenea, rata anuală a inflației ar putea fi de 9,3% ca medie generală la nivelul tuturor statelor din blocul comunitar și de doar 8,5% în zona euro.
Inflația ar urma să scadă în 2023, ajungând la 7,0% la nivelul întregi UE şi la 6,1% în zona euro. În 2024, inflaţia la nivelul tuturor statelor din UE ar putea scădea până la 3,0%, iar în zona euro ar putea scădea până la 2,6%.
„PIB-ul real în Uniunea Europeană a surprins cu o creștere în prima jumătate a anului 2022, în contextul în care consumatorii au reluat cheltuielile în mod viguros, mai ales în sectorul serviciilor, după relaxarea restricțiilor COVID-19. Expansiunea economică a continuat în trimestrul al treilea, deși într-un ritm considerabil mai slab.
Pe fondul incertitudinii în creștere, presiunile mari asupra prețurilor la energie, erodarea puterii de cumpărare a familiilor, mediul extern mai slab şi condițiile financiare mai stricte urmează să încline Uniunea Europeană spre recesiune în ultimul trimestru din 2022. Cu toate acestea, impulsul puternic din 2021 şi creșterea economică puternică din prima jumătate a anului ar urma să conducă la creșterea valorii PIB-ului real în 2022 la 3,3% în Uniunea Europeană (3,2% în zona euro), cu mult faţă de proiecţiile de 2,7% din Prognoza interimară din vară”, scrie în „Prognoza economică de toamnă” a Comisiei Europene.
UE va intra în recesiune tehnică în această iarnă
Potrivit Politico, Comisia Europeană se așteaptă ca economia UE și zona euro să se contracte în ultimul trimestru al acestui an și în primul trimestru al anului viitor, ceea ce înseamnă că UE va intra într-o recesiune tehnică la iarna 2022 – 2023, înainte de a reveni pe plus în primăvară.
Prognoza de creștere pentru 2023 a fost redusă la 0,3% din PIB atât în UE, cât și în zona euro, o reducere de peste un punct procentual față de estimările făcute în luna iulie.
„Ne apropiem de sfârșitul unui an în care Rusia a aruncat din nou umbra întunecată a războiului pe continentul nostru. Prețurile în creștere ale energiei și inflația vertiginoasă își culeg acum roadele și ne confruntăm cu o perioadă foarte dificilă atât din punct de vedere social, cât și din punct de vedere economic”, a explicat Paolo Gentiloni, Comisarul UE pentru Economie.
CE prevede o creștere economică în 2024 de 1,5% din PIB în zona euro, respectiv 1,6% din PIB în UE. Potrivit sursei citate anterior, România se numără printre statele europene cu o prognoză de creștere de peste un procent din PIB în 2022, alături de Bulgaria, Irlanda și Malta.