Comisia Europeană anticipează o încetinire a creșterii economiei zonei euro

Potrivit Comisiei Europene, PIB-ul zonei euro se va extinde cu 0,8% în 2023 și cu 1,3% în 2024, adică mai puțin față de prognozele anterioare: 1,1% – 2023, 1,6% – 2024. De altfel, Comisia Europeană prognozează o inflație de 5,6% în 2023 și de 2,9% în 2024, ambele fiind mult peste obiectivul Băncii Centrale Europene de 2,0%.

„Slăbiciunea cererii interne, în special a consumului, arată că prețurile de consum ridicate și în continuă creștere pentru majoritatea bunurilor și serviciilor au un efect mai mare decât se aștepta în prognoza de primăvară. Acest lucru este în ciuda scăderii prețurilor la energie și a unei piețe a muncii excepțional de puternice, extinderii continue a ocupării forței de muncă și creșterii salariilor”, au explicat oficialii europeni, potrivit agenției de presă Reuters.

Potrivit sursei citate anterior, Germania, cea mai mare economie a Uniunii Europene (UE), va scădea cu 0,4% în acest an. În 2024, economia Germaniei va crește cu doar 1,1% în loc de 1,4%. De asemenea, economia Italiei și cea a Olandei vor crește mai lent în acest an, fiind anticipată o expansiune a PIB-ului de 0,9%, respectiv, de 0,5%, în scădere de la 1,2%, respectiv 1,8. La polul opus, economia Franței și cea a Spaniei vor crește mai repede, fiind anticipată o creștere de 1%, respectiv, de 2,2%, în loc de 0,7% și 1,9%.

În august 2023, inflaţia din zona euro a fost de 5,3%

În august 2023, inflaţia din zona euro a fost de 5,3%. Inflaţia din zona euro a fost mai mare decât se aşteptau analiştii economici, dar a rămas neschimbată faţă de iulie 2023. În august 2023, inflaţia totală a fost de 5,3%, potrivit datelor preliminare ale Biroului European de Statistică. Inițial, specialiștii economici anticipau o inflație de doar 5,1% în august 2023, potrivit unui sondaj realizat de Dow Jones.

Inflaţia de bază, care elimină elementele volatile şi este o măsură cheie pentru Banca Centrală Europeană (BCE), a încetinit în aceeaşi perioadă cu 0,2 puncte procentuale. În prezent, este la acelaşi nivel cu inflaţia generală.

„Inflaţia este încă persistentă. Ultimele cifre reprezintă o enigmă pentru Banca Centrală”, a spus un membru al Consiliului de Guvernare al BCE, potrivit sursei citate anterior.

Pe 14 septembrie, BCE va anunțat dacă va crește sau nu dobânzile

Conducerea BCE va anunța, pe data de 14 septembrie 2023, dacă va creşte sau nu dobânzile. Din iulie 2022, BCE a ridicat dobânzile cu 4,25 puncte procentuale. La ultima sa întâlnire de politică monetară, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a spus că datele primite ar ghida BCE fie să crească din nou dobânzile, fie să întrerupă seria de majorări.

În ciuda scăderilor recente, rezistenţa preţurilor mari ridică semne de întrebare dacă BCE ar trebui să ia în considerare majorări suplimentare ale dobânzilor în încercarea de a încetini inflaţia la ţinta de 2%.