Comisarul European pentru Mediu, Janez Potočnik, afirmă, într-o declaraţie făcută în numele Comisiei Europene şi citată de Euromines, că CE a făcut o analiză aprofundată a recomandării PE privind interzicerea totală a cianurii în minerit şi a ajuns la concluzia că măsura nu este justificată.

Euromines, Asociaţia Europeană a Industriilor Miniere, Minereurilor Metalice şi Mineralelor Industriale, a dat publicităţii un comunicat în care prezintă o declaraţie făcută, în 23 iunie, „în numele Comisiei Europene”, de Janez Potočnik, comisarul european pentru Mediu, ca răspuns la o întrebare parlamentară pe tema interzicerii cianurii în minerit.

„În urma unei analize aprofundate a problemei, Comisia consideră că interzicerea totală a cianurii în activităţile miniere nu este justificată din punctul de vedere al mediului şi al sănătăţii. Legislaţia existentă, în special cea cu privire la managementul deşeurilor extractive, include cerinţe precise şi stricte, care asigură un nivel adecvat de siguranţă a facilităţilor de management al deşeurilor miniere”, afirmă Janez Potočnik, citat în comunicatul Euromines.

Potočnik mai spune în declaraţia citată de Euromines că valorile-limită pentru stocarea cianurii prevăzute de directivă sunt „printre cele mai stricte cu putinţă”, iar practica presupune o etapă de neutralizare a cianurii înainte de stocare”.

„În lipsa unor tehnologii alternative mai bune, care să aibă un impact mai redus asupra mediului, o interdicţie generală a utilizării cianurii ar presupune închiderea minelor existente care operează în condiţii de siguranţă. Aceasta ar fi în detrimentul locurilor de muncă, fără a aduce o valoare adaugată pentru mediu şi sănătate”, mai spune Janez Potočnik, citat de Euromines.

Comisarul european a dat asigurări că CE intenţionează să urmărească în continuare posibilele dezvoltări tehnologice din acest sector, scopul fiind acela de a se asigura că sunt puse în practică „cele mai bune tehnici disponibile”, aşa cum cere directiva.

Companiile care derulează operaţiuni şi proiecte de exploatare minieră a aurului în Europa şi care sunt reprezentate de Euromines salută declaraţia oficialului european şi subliniază că regulamentul european aplicabil prezenţei cianurii şi compuşilor cianurii în deşeurile miniere „este unul dintre cele mai stricte regimuri juridice din lume în ceea ce priveşte protecţia sănătăţii umane şi a mediului”.

„Atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României şi dezvoltării sale viitoare”

„Toate exploatările miniere europene respectă şi vor respecta în continuare valorile-limită care sunt cu mult mai stricte decât standardele internationale, datorită aplicării celor mai bune tehnologii disponibile, printre care existenţa unor unităţi de distrugere a cianurii în cadrul proceselor tehnologice. Aceeaşi legislaţie a Uniunii Europene reglementează şi minele de metale care ar putea utiliza cianura în uzinele de procesare a minereurilor. Prin urmare, introducerea unor reglementări suplimentare în Uniunea Europeană nu prezintă beneficii în plus pentru mediu sau sănătate”, afirmă reprezentanţii Euromines în comunicatul citat.

Parlamentul European, reunit, în luna mai, în şedinţă plenară, la Bruxelles, a adoptat Rezoluţia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe bază de cianuri în mineritul din Uniunea Europeană, invitând Comisia Europeană (CE) ca, până la sfârşitul anului 2011, să propună interzicerea totală a tehnologiilor de minerit pe bază de cianuri în Uniunea Europeană.

În replică, într-un comunicat de presă remis agenţiei Mediafax imediat după decizia PE şi intitulat „Raţiunea trebuie să triumfe asupra extremismului, în Parlamentul European”, reprezentanţii Roşia Montană Gold Corporation, companie minieră care doreşte să dezvolte un proiect de exploatare pe bază de cianuri a aurului şi argintului la Roşia Montană, în Munţii Apuseni, susţineau că votul din PE este unul „fără niciun efect juridic” şi că „demonstrează doar un atac orchestrat şi fără scrupule împotriva României şi dezvoltării sale viitoare”.