Comisia Europeană estimează că aproximativ 80% din populația europeană a fost infectată cu COVID-19

Sursă: Dreamstime

Comisia Europeană a venit cu noi date în ceea ce privește pandemia de coronavirul la nivel european. Potrivit estimărilor CE, aproximativ 80% din populația europeană a fost infectată cu coronavirus.

Comisia Europeană estimează că până în 80% din populația europeană a fost infectată cu COVID-19

Comisia Europeană a estimat că între 60% și 80% din populația UE a fost infectată cu COVID-19, în condițiile în care blocul comunitar intră într-o fază post-pandemie în care nu mai este necesară raportarea în masă a cazurilor.

Pentru a se pregăti pentru această fază mai puțin acută, guvernele Uniunii Europene ar trebui să intensifice imunizarea copiilor împotriva COVID-19, a declarat organismul executiv al blocului, indicând că ia în considerare planuri de dezvoltare a antiviralelor.

”Se estimează că între 60% și 80% din populația UE a avut COVID”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul european pentru sănătate, în cadrul unei conferințe de presă.

Cazurile raportate până în prezent reprezintă 30% din populația europeană, însă agenția de sănătate publică a blocului comunitar arată că dacă s-ar lua în considerare și cazurile neraportate, atunci 77% din populația europeană a fost infectată cu COVID, scrie Reuters.

Pe fondul scăderii recente a infecțiilor și a deceselor asociate coronavirusului, Stella Kyriakides a mai spus că Uniunea Europeană renunță treptat la testarea în masă și la raportarea cazurilor.

Sunt așteptate noi valuri

Comisia a mai spus că sunt așteptate probabile noi valuri de coronavirus, având în vedere că virusul poate suferi mutații în continuare. Din acest considerent, țările ar trebui să aibă planuri pentru a trece din nou la modul de urgență și ar trebui să intensifice vaccinările.

Burxelles-ul a îndemnat guvernele, într-un document care prezintă strategia, să continue presiunile cu privire la imunizarea oamenilor, în special a celor mici, înainte de începerea noului an școlar.

Documentul arată că ratele de imunizare sunt sub 15% în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 5 și 9 ani, în timp ce ratele de imunizare în rândul adolescenților cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani sunt de peste 70%.

Pe de altă parte, CE a mai spus că există posibilitatea susținerii dezvoltării de noi medicamente împotriva virusului, precizând că este vorba despre antivirale, ele fiind mai ușor de depozitat și de administrat.

Pastilele antivirale de la Pfizer au fost deja aprobate pentru utilizarea în UE, însă au fost folosite doar în anumite cazuri din cauza încetinirii pandemiei, a prețurilor ridicate și a procedurilor naționale complicate de prescriere a acestora.