”Într-o declaraţie politică postată ieri pe Twitter, vicepreşedintele CE Viviane Reding, care după cum ştiţi este comisarul pentru justiţie, şi-a exprimat îngrijorarea despre posibilele evoluţii care pot afecta Curţii Constituţionale a României. În această dimineaţă, ea a văzut şi declaraţiile făcute ce reiterează că nu este făcută nicio schimbare care să afecteze componenţa Curţii Constituţionale. Normal, independenţa sistemului judiciar este un principiu fundamental care trebuie respectat şi este o pre-condiţie pentru aducerea încrederii cetăţenilor şi a investitorilor. Vă recitesc declaraţia politică postată de vicepreşedintele Reding ieri pe Twitter: "Sunt foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale a României. Pentru mine, un sistem judiciar funcţional şi independent este o pre-condiţie pentru respect reciproc în spaţiul european de justiţie", a afirmat Mina Andreeva, purtător de cuvânt al comisarului european Viviane Reding, în conferinţa de presă cotidiană a executivului UE.
Pe de altă parte, Mark Gray, purtător de cuvânt al CE, a spus că în rapoartele succesive din cadrul Mecanismului de cooperare şi verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria, Comisia Europeană a subliniat importanţa independenţei şi a caracterului funcţional al sistemului judiciar. În cazul României, atenţia a fost concentrată mai ales pe reforma sistemului judiciar şi pe lupta contra corupţiei.
Referitor la viitorul raport din cadrul MCV, Gray a precizat că documentul este în curs de pregătire, iar data adoptării şi prezentării acestuia nu a fost încă stabilită, deşi intenţia este ca acest raport să fie prezentat la jumătatea acestei luni. ”În mod evident, toate evoluţiile legate de reforma sistemului judiciar şi de lupta contra corupţiei vor fi cuprinse în acest raport”, a adăugat reprezentantul CE.
În cadrul MCV, instituit la aderarea României şi a Bulgariei la UE în ianuarie 2007, Comisia Europeană elaborează două rapoarte privind progresele în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cele două ţări. Raportul CE din luna februarie are un caracter pur tehnic, iar cel din iulie conţine şi aprecieri politice.
Raportul CE din această lună va fi unul cuprinzător, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de România şi Bulgaria în reforma justiţiei şi combaterea corupţiei în cei cinci ani trecuţi de la intrarea celor două ţări în Uniunea Europeană.