Comisia Europeană a făcut un apel către toate instituțiile din lume pentru a se alătura în lupta pentru apărarea naturii. Cererea a fost făcută cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei şi Florei Sălbatice.
Comisia Europeană a făcut un apel către toate instituțiile din lume pentru a se alătura în lupta pentru apărarea naturii. Cererea a fost făcută cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei şi Florei Sălbatice. Astfel, Comisia Europeană dorește a-şi face auzită vocea pentru a impulsiona lupta pentru apărarea naturii şi a convinge mai multe guverne să propună obiective ambiţioase în cadrul Conferinţei părţilor la Convenţia privind diversitatea biologică . Conferința va avea loc în cursul acestui an.
Peste 200 de unități din lume luptă pentru protejarea naturii
Într-un comunicat de presă emis miercuri, Executivul comunitar reaminteşte că în urmă cu exact un an a lansat coaliţia mondială „Uniţi pentru biodiversitate” şi deja peste 200 de instituţii din întreaga lume – parcuri naţionale, centre de cercetare şi universităţi, muzee ale ştiinţei şi istoriei naturale, acvarii, grădini botanice şi grădini zoologice- şi-au unit forţele împotriva declinului biodiversităţii.
Comisia a aderat, de asemenea, la Coaliţia interguvernamentală pentru obiective foarte ambiţioase pentru natură şi om, lansată cu ocazia Summitului „O singură planetă” din luna ianuarie a acestui an, şi sprijină în mod activ obiectivul conservării până în 2030 a cel puţin 30% din suprafaţa uscatului şi a mărilor şi oceanelor.
România, un partener important
În Europa, printre parteneri se numără instituţii precum: muzeele de istorie naturală din Berlin, Paris, Viena şi Madrid, Rezervaţia Biosferei Delta Dunării din România şi Parcul Naţional Lacul Kerkini din Grecia, grădinile botanice din Porto, Roma şi Copenhaga şi zeci de grădini zoologice şi acvarii din întreaga UE, de la Dublin la Riga, de la Barcelona la Odense şi de la Stuttgart la Beauval. În urma numeroaselor solicitări primite din partea comunităţii de cercetare, centrele de cercetare şi universităţile au putut, la rândul lor, să se alăture coaliţiei, Universitatea din Bergen (Norvegia) fiind prima care a făcut acest pas.
„Cu ocazia Zilei Mondiale a Faunei şi Florei Sălbatice de anul acesta şi în contextul sărbătoririi unui an de la lansarea coaliţiei mondiale „Uniţi pentru biodiversitate”, mesajul pe care dorim, de asemenea, să îl transmitem este cât de mult am avea de pierdut într-o lume fără natură.
Acesta este motivul pentru care mobilizăm toate mijloacele de care dispunem pentru a convinge şi mai mulţi parteneri din întreaga lume să ni se alăture şi lansăm către toate naţiunile apelul de a adera la Coaliţia pentru obiective foarte ambiţioase, având în vedere apropiata conferinţă decisivă a COP15″, a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius, transmite Agerpres.
Pactului verde european
De la lansarea sa la Institutul Oceanografic din Monaco în urmă cu exact un an, 205 instituţii din 47 de ţări şi-au exprimat susţinerea faţă de angajamentul comun al coaliţiei, lansând un apel la acţiune către toate părţile interesate – de la întreprinderi la municipalităţi şi de la cetăţeni până la guverne. Comisia îşi propune să aducă numărul organizaţiilor participante la peste 500.
Anul trecut, Comisia Europeană a adoptat în cadrul Pactului verde european Strategia UE privind biodiversitatea, al cărei obiectiv este ca UE să realizeze, până în 2030, progrese robuste în direcţia refacerii biodiversităţii. Comisia se angajează să creeze la nivelul UE o reţea mai largă de zone protejate gestionate în mod eficace, care să reprezinte 30% din suprafaţa uscatului şi 30% din suprafaţa mărilor şi oceanelor, o treime din această suprafaţă urmând să fie strict protejată.
În prezent, Comisia lucrează la elaborarea unor criterii orientative pe baza cărora să se stabilească aceste zone. Prin strategia adoptată, Comisia a dat, de asemenea, glas hotărârii sale de a mobiliza toate instrumentele de acţiune externă şi parteneriatele internaţionale pentru a contribui la elaborarea la nivel mondial a unui nou cadru ambiţios pentru biodiversitate sub egida ONU. Comisia va lansa numeroase acţiuni şi iniţiative menite să transpună în realitate obiectivele Strategiei sale privind biodiversitatea. Printre acestea se numără o strategie a UE pentru păduri, o strategie a UE pentru protecţia solului, un plan de acţiune împotriva traficului cu specii sălbatice, precum şi obiective obligatorii din punct de vedere juridic în materie de refacere a naturii.