Comisia Europeană finanțează Laboratorul din Wuhan! Europarlamentarul Cristian Terheș dezvăluie răspunsurile oferite de Executivul de la Bruxelles mai multor interpelări realizate de membri ai Parlamentului European.

În urma acestora, reiese că ”UE a contribuit, începând cu 2015, cu zeci de mii de euro în granturi pentru laboratoarele chineze din Wuhan iar proiectul este ÎNCĂ în desfășurare, arată Comisia Europeană într-o serie de răspunsuri pe care le-a dat întrebărilor din partea mai multor europarlamentari. Răspunsurile Comisiei sunt absolut halucinante.”,  scrie Terheș pe Facebook.

Comisia Europeană finanțează Laboratorul din Wuhan! Mai multe granturi oferite

În răspunsul Comisiei Europene la întrebările unui europarlamentar din grupul ID, trimis în data de 26 ianuarie 2021, se arată că Institutul de Virusologie din Wuhan (The Wuhan Institute of Virology – WIV) este beneficiarul a două granturi Horizon 2020 ce vin în sprijinul Arhivei Europene de Virusuri (European Virus Archive – EVA): EVAg, pe perioada 1 Aprilie 2015 – 31 Iulie 2020 și EVA Global, pentru perioada 1 Ianuarie 2020 – 31 Decembrie 2023.

În cadrul programului EVAg, WIV o plată în avans de 31.384,87 euro. A solicitat și costuri de 9.437,50 euro, care au fost acceptate dar cu au condus la o plată suplimentară.

Suma maximă de bani ce poate fi solicitată de WIV în cadrul acestui grant este de 130.576,80 euro.

Proiectul nu a furnizat însă raportul final, prin urmare suma totală solicitată de WIV în cadrul programului nu este cunoscută încă.

Partener cu Comisia Europeană, WIV a oferit prima secvențiere a genomului SARS-Cov2, care a permis partenerilor europeni ai EVA să conceapă tratamentul împotriva Covid-19 pe bază de polimeri, folosit pe scară largă.

În cadrul programului EVA Global, WIV a primit o plată în avans de 34.194,39. euro. Suma maximă ce poate fi solicitată în cazul acestui grant este de 88.433,75 euro.

”Toți beneficiarii primesc o plată în avans”

În plus, Comisia Europeană face precizarea că în toate granturile Horizon 2020 beneficiarii primesc o plată în avans, la startul programului.

Ulterior, beneficiarii trebuie să întocmească un raport periodic, de obicei la fiecare 18 luni, în care trebuie să prezinte un sumar al lucrărilor efectuate, un raport financiar cu declarații financiare și un raport asupra resurselor folosite.

Raportul prezentat este comparat cu criteriile standard după care lucrează Comisia Europeană, iar plățile sunt făcute doar dacă solicitările făcute de beneficiari se încadrează în aceste criterii.

Are loc o monitorizare constantă până la finalul fiecărui proiect.

În plus, chiar după terminarea programelor, Comisia poate verifica implementarea lor corectă, în acord cu obligațiile asumate în acordul încheiat la oferirea granturilor.