Comisia Europeană: Firmele din România plătesc cele mai mari prețuri la energie din UE

energie, electricitate

SURSĂ FOTO: Dreamstime

Un raport al Comisiei europene arată că firmele din România plătesc cele mai mari preţuri la energie din UE. La polul opus se află Portugalia și Finlanda.

Firmele din România și Ungaria plătesc cele mai mari prețuri din UE la energie

Companiile din România și Ungaria se confruntă cu cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană. Costurile sunt de aproape de trei ori mai mari decât cele plătite de firmele din Finlanda. Asta arată raportul anual privind piața unică și competitivitatea, publicat miercuri de Comisia Europeană și transmis de DPA.

În conformitate cu documentul menționat, prețurile la energie în UE au înregistrat o creștere semnificativă după debutul invaziei rusești în Ucraina acum doi ani. Astfel, prețul mediu plătit de o companie de talie medie din UE a crescut până la 0,21 euro per kilowatt-oră (KWh) în 2023, comparativ cu 0,18 euro în 2022.

Companiile mijlocii din România plătesc cele mai mari prețuri la electricitate din UE, atingând 0,33 euro per KWh, în timp ce cele din Ungaria se confruntă cu un tarif de 0,30 euro per KWh. În contrast, cele mai mici prețuri au fost înregistrate în Finlanda și Portugalia, situate la 0,10 euro per KWh.

Conform raportului Executivului comunitar, Marea Britanie a înregistrat creșteri semnificative în timp ce prețurile la energie în SUA au rămas la un nivel scăzut.

În plus, conform raportului Comisiei, în Uniunea Europeană, ponderea energiei din surse regenerabile a ajuns la 23,02% în 2022. Comparativ cu anul 2020, ultimul an pentru care există date comparabile, ponderea energiei din surse regenerabile era de două ori mai mare în UE decât în SUA și Japonia.

Uniunea Europeană și-a stabilit obiectivul pentru anul 2030 ca 42,5% din energia utilizată să provină din surse regenerabile.

Scad prețurile

Prețurile la energie vor scădea în România, spune europarlamentarul PSD Dan Nica. Acesta adaugă că țara noastră a făcut progrese în ceea ce privește sursele regenerabile.

Europarlamentarul social-democrat Dan Nica a precizat că a făcut modificări în legislație în Parlamentul European pentru a susține interesul național. Coordonatorul Comisiei de energie din PE a mai precizat că și alți străini au făcut același lucru.

De altfel, el mai spune că a schimbat anumite prevederi pentru ca România să nu se află într-o postură dezavantajoasă.

„Să vă spun ce au obţinut românii, că dacă vrei să faci ceva pentru România, şi pentru români, poţi să faci în Parlamentul European.

Poţi, asta vă spun eu, care am reuşit să şi modific, să şi schimb anumite prevederi astfel încât România să nu fie într-o situaţie dezavantajoasă.

Nemţii, spaniolii, italienii, francezii fac la fel şi ei. În sensul de a modifica legislaţia pentru ca condiţiile lor specific naţionale să nu-i ducă într-o situaţie mai proastă pentru cei care lucrează în economie, servicii, agricultură”, a spus europarlamentarul Dan Nica, marţi, la emisiunea Be EU, de la Antena 3 CNN.